Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 17 januari 2017

Art Rocks 2016

De muziekcompetitie Art Rocks is de grootste Nederlandse muziekcompetitie waarbij muziek en beeldende kunst samensmelten. Van de 200 artiesten en bands die een zelfgeschreven nummer indienden voor de editie van 2016, zijn er vijftig geselecteerd voor de halve finale. De zes finalisten speelden op 17 januari in de grote finale in poptempel Paradiso.

De halve finales hebben plaatsgevonden in vijf musea: Museum Boijmans Van Beuningen, Drents Museum, Tropenmuseum, Kröller-Müller Museum en Museum Het Valkhof. In Museum Boijmans Van Beuningen hebben op 20 november de volgende artiesten bij hun favoriete kunstwerk opgetreden: Anne van Damme, DAMES, JEZEKIAH, Kazilae, Koude Kermis, McGyver, Mr Mondegreen, Rowin Grunder, Blind Surfer en Pyke. Pyke is door de jury gekozen en speelde op 17 januari 2017 in Paradiso in Amsterdam. Zes muziekacts kunnen daaraan deelnemen, waaronder 1 finalist die online wordt gekozen door het publiek. U kunt de inzendingen van de halve finalisten hier beluisteren.

Jury

De juryleden van Art Rocks 2016 waren Cata.Pirata (Art Rocks Ambassadeur), Waldo Vermeer (o.a. Never Mind the Hype en programmeur poppodium De Gigant) en Fieke Dieleman (Museum Boijmans Van Beuningen). Zij kozen per museum de beste acts, variërend van rock tot klassiek, van hiphop tot house. Daarnaast bepaalden online publieksstemmen per museum twee extra halve finalisten. 

Ambassadeurs Giovanca en Cata.Pirata

Zangeres Giovanca en SKIP&DIE-frontvrouw Cata.Pirata zijn ambassadeurs van de muziekcompetie Art Rocks. Beide hebben zelf ook een nummer gemaakt, geïnspireerd door een van de kunstwerken. Cata.Pirata (zangeres SKIP&DIE) heeft  speciaal voor Art Rocks het nummer Break Free gemaakt. Inspiratiebron voor het nummer was het kunstwerk De Mandril (1926) van kunstenaar Oskar Kokoschka, dat te bewonderen is in Boijmans. 

Art Rocks 2014, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.
Art Rocks 2014, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.
Art Rocks 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.
Art Rocks 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.
Art Rocks 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.
Art Rocks 2012, Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Fred Ernst.

Over Art Rocks

In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder anderen Giovanca en Typhoon. Try Acrobatics won deze eerste editie. In 2014 volgde de tweede editie waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen het Centraal Museum en Groninger Museum uitnodigde. Met een spannende finale tijdens Eurosonic/Noorderslag, ging Bird in a Glasshouse als winnaar naar huis. Net als bij de voorgaande edities is ook in 2016 de Grote Prijs van Nederland partner van Art Rocks.

Art Rocks 2016 werd mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Mondriaanfonds.