:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 15 maart 2012

ABSALON

De grote Bodonzaal van Museum Boijmans Van Beuningen stond in de winter van 2012 drie maanden lang in het teken van de veelal witte werken van Absalon; een kunstenaar die op jonge leeftijd overleed en wiens imposante oeuvre onder kenners zeer wordt gewaardeerd.

Absalon (1964-1993) maakte neutraal wit geschilderd en geheel van hout gemaakte wooncellen voor zes wereldsteden; Tokio, New York, Tel Aviv, Parijs, Zürich en Frankfurt. Hij noemde ze Cellules. De tentoonstelling toont een selectie van deze wooncellen tezamen met testassemblages die eraan vooraf gingen, meubels, tekeningen, foto's en films. Qua vorm doen de Cellules denken aan modernistische architectuurstijlen als die van Le Corbusier, Bauhaus, De Stijl en het Russisch constructivisme, maar dan ontdaan van hun utopische opvattingen. De wooncellen zijn gebaseerd op de afmetingen van Absalons eigen lichaam. In zijn kunstwerken verbeeldt Absalon zijn woede en zijn verlangen naar geborgenheid en veiligheid. Absalon: “In tegenstelling tot een architect of een designer, staat mijn denken vrij van elke vorm van dwang.” 

Rebel

Absalon wordt in Israel geboren als Meir Eshel. Hij kiest zijn nieuwe naam (naar de rebellerende lievelingszoon van Koning David) in Parijs waar hij eind jaren tachtig naartoe verhuist. In Parijs leert hij andere kunstenaars kennen, studeert hij aan Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques en begint hij aan zijn oeuvre waarin zich in korte tijd grote ontwikkelingen voordoen. Begin jaren negentig verhuist hij naar Boulogne waar hij in het huis van Le Corbusier woont. Vijf jaar na zijn vertrek keert hij terug naar zijn geboorteland voor zijn tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art. Hij besluit om vanaf dat moment in zijn ‘Cellules’ te wonen, verspreid over verschillende grote steden. Dit plan wordt nooit uitgevoerd, Absalon overlijdt namelijk op 28-jarige leeftijd in Parijs op 10 oktober 1993.

Bekijk de interviews met curator Suzanne Pfeffer en de assistent van Absalon op Art Tube!
Beluister een radio interview over de tentoonstelling

De tentoonstelling is een overname van het KW Institute for Contemporary Art in Berlijn dat in het voorjaar van 2011 als eerste een groot overzicht van het werk van Absalon heeft getoond sinds 1994. In Rotterdam wordt een gedeelte van de in Berlijn getoonde Cellules tentoongesteld.