Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

KUNST / WERK

Tijdens de renovatie en vernieuwing werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan het museum van de toekomst; wat betreft ons gebouw maar ook als museumorganisatie. Als lerende organisatie willen wij graag van mbo studenten weten welke rol verhalen, beeldcultuur en kunst spelen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. In samenwerking met ROC Zadkine hebben we het project KUNST/WERK, een speciaal beroepenprogramma opgezet.

Samen organiseren we drie pop-up presentaties in school, waarin we per periode van circa 5 maanden werken met studenten van steeds weer andere richtingen. De presentaties en activiteiten van deze pop-ups worden door studenten van verschillende opleidingen ontwikkeld vanuit hun vakmanschap. Door mbo-studenten vertrouwd te maken met creatieve denkprocessen helpen wij hen hun beroepsomgeving vanuit andere perspectieven te beschouwen en ze vertrouwd te maken met veranderingen. Het museum kan voor mbo studenten een plek zijn om inspiratie op te doen, maar ook een toekomstige werkgever. Iedere periode heeft een specifieke insteek waarbij steeds het raakvlak tussen museum en mbo vakmanschap in de snel veranderende wereld en werkomgeving uitgewerkt wordt. Samen onderzoeken we de mogelijkheden en vormen van hun vakmanschap in de toekomstige museale wereld.

Start met startcollege
In februari 2020 begonnen we het eerste traject met studenten van het Zadkine Startcollege in Rotterdam Zuid. We bezochten vier klassen voor een workshop waarbij onze art handlers kunstwerken in de klas meenamen. Met 15 studenten van de richting verkoop & ondernemen en horeca stapten we het vervolgtraject in en focussen we ons op het museum als ontmoetingsplek. De studenten krijgen masterclasses van kunstenaar Maarten Bel die met hen toe zal werken naar de eindpresentatie. Regelmatig zullen er gasten aansluiten voor het delen van ervaring en expertise zoals een fotograaf, een expert social media en een medewerker horeca en museumwinkel. Vanwege de coronamaatregelen vinden de masterclasses deze periode (deels) online plaats en zal de eindpresentatie te zien zijn op Boijmans' instagram pagina in de periode tussen 6 en 16 juli.

Hierna volgen er nog twee trajecten met andere beroepsopleidingen. Dit project stelt zich ten doel om een betere aansluiting tussen de culturele sector en het mbo te realiseren.

Met dank aan
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’ van Fonds 21.