:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 30 april 2021

Door het bos de bomen niet meer zien

Voor de tweede keer bundelen het Zadkine college en Museum Boijmans Van Beuningen de krachten. Met twaalf mbo-studenten Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk denkt kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva na over hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen. Het resultaat van deze inspanningen is de tentoonstelling 'Door het bos de bomen niet meer zien'. Deze is vanaf 16 april te zien voor de studenten en hun medestudenten op hun eigen locatie van het Zadkine College. Een speciale online tentoonstelling zal vanaf dezelfde datum te volgen zijn via de instagrampagina van Museum Boijmans Van Beuningen.

De titel is een omdraaiing van de uitdrukking ‘door de bomen het bos niet meer zien’, wat betekent dat als je te veel op details (de bomen) let, je het geheel (het bos) niet meer kan overzien. In deze installatie gaat het over het individu dat we niet uit het oog moeten verliezen. De installatie en het traject is onderdeel van het project KUNST/WERK, een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Zadkine, en stelt zich ten doel om een betere aansluiting tussen de culturele sector en het mbo te realiseren.  

Studenten

Een selecte groep van enthousiaste studenten krijgt de kans om te werken aan een project en volgt onder leiding van kunstenaars en museum professionals een serie masterclasses. Tijdens deze serie leren studenten kritisch en creatief denken door middel van de omgang met kunst maar verdiepen ze zich ook in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. 

Bij deze tweede editie van KUNST/WERK zijn in totaal 12 studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk betrokken. De groep onderzoekt of kunst kan bijdragen in het gevoel van verbondenheid. Met behulp van masterclasses van kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva werken ze toe naar een concrete visie op dit onderwerp. Dit leidt uiteindelijk tot een fysiek kunstwerk bij hen op school en een online tentoonstelling op Boijmans' Instagram.

De studenten die meewerkten aan 'Door het bos de bomen niet meer zien' zijn: Cody, Abisai, Tyrell, Rick, Ismay, Ilker, Geraldina, Delyhlah, Sinem, Dariska, Ajai en Gino.

Lees hier een interview met kunstenaar Nilton Moreira da Silva over het traject met de studenten

Kunstwerk als eindproduct

Het kunstwerk is een bos dat je kunt betreden en heeft de titel door het bos de bomen niet meer zien. In het midden zijn spiegels die draaien. In het bos, hoor je verschillende stemmen. De titel van het kunstwerk is een omdraaiing van de uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien, wat betekent dat als je te veel op details (de bomen) let, kun je het geheel (het bos) niet meer overzien. In dit kunstwerk gaat het over dat we het individu niet uit het oog moeten verliezen.

Via onderstaande button lees je hoe het onderwerp en de tentoonstelling tot stand zijn gekomen. 

Lees hier meer