:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Let's Change the System

Change the System is een tentoonstelling over de veranderingskracht van de creatieve geest. Tijdens de tentoonstelling presenteren designers kleine oplossingen voor de grote problemen van deze tijd (conflict, schaarste en meerstemmigheid). Om het systeem te veranderen is ieders inbreng van belang. Ook die van jou! De ontwerpers dagen je uit om na te denken en te reageren op hun projecten via de Change Challenge.

Doe je mee?

We nodigen je uit om via Facebook en Instagram zelf een bijdrage te leveren en te reageren op de projecten van designers uit de tentoonstelling Change the System. Deel je reactie met een foto of video via Facebook en Instagram met #ChangeTheSystem en tag @boijmans. Tussen oktober 2017 en januari 2018 dagen achtereenvolgens Dave Hakkens, Elisa van Joolen, Manon van Hoeckel en Arne Hendriks je uit om mee te doen. Houd Facebook en Instagram de komende tijd in de gaten.

Challenge 4: Wat is het voordeel van klein zijn?

Arne Hendriks (2-14 Januari)


De bijna twee meter lange kunstenaar Arne Hendriks denkt dat er grote problemen worden opgelost als de mens niet groeit, maar juist kleiner wordt. Wat betekent dit voor de ruimte die mensen op aarde nodig hebben? Hoeveel, of hoe weinig zouden hele kleine mensen consumeren? Zie jij de voordelen van klein zijn?

Doe mee met Hendriks' challenge! 

Challenge 4: Wat is het voordeel van klein zijn?
Wat zou er gebeuren als de mens zou krimpen?

Challenge 3: Wat als we niet meer met elkaar praten?

Manon van Hoeckel (11 - 23 december)

Manon van Hoeckel onderzoekt sociale interactie in de openbare ruimte. Ze probeert antwoord te vinden op de vraag: hoe komen mensen (weer) met elkaar in gesprek? In Boijmans opent ze een wassalon waar ze deze vraag onderzoekt. Mensen kunnen hun was meenemen naar de wassalon, onbekenden ontmoeten en spontaan een praatje maken met een onbekende. Je vuile was is een gratis toegangskaartje voor het museum.

Manon daagt je uit om vandaag in gesprek te gaan met een vreemde, in de ‘Boijman’s Wassalon’ of ergens anders. Wie heb jij vandaag ontmoet? Deel je verhaal en maak kans op een overnachting in Hotel Bazar en een bezoek aan ‘Change the System’ voor twee personen.

Challenge 3: Wat als we niet meer met elkaar praten?
Manon van Hoeckel onderzoekt sociale interactie in de openbare ruimte.

Challenge 2: Ken jij je eigen kleding?

Elisa van Joolen (6 -25 november)

Wat heb jij vandaag aan? Weet je waar jouw kleding is gemaakt en van welk materiaal? Deel het op social media. Elisa van Joolen daagt je uit! Meer weten over jouw kleding? Op 10 en 11 november gaat Elisa in de tentoonstelling met jou in gesprek over je kledingstukken.

Elisa van Joolen bekijkt het systeem van de mode-industrie met een kritische blik en past binnen dat systeem haar eigen, unieke ideeën toe. Met haar project ‘One to One’ onderzoekt ze de waardering en beleving van mode: verschillende merken gebruiken vaak dezelfde fabrieken, patronen of materialen, wat maakt een merk dan exclusief?

Challenge 2: Ken jij je eigen kleding?
Waar komt jouw kleding vandaan?

Challenge 1: Plastic troep wordt nieuw product

Dave Hakkens (14 oktober – 5 november)

Hoeveel 'plastic troep' heb jij eigenlijk om je heen? Deel het op social media, Dave Hakkens daagt je uit!

Dave Hakkens is het brein achter vele slimme uitvindingen zoals Dustball; een onbreekbare robotstofzuiger, en Phoneblocks; makkelijk te repareren telefoons die uit verschillende vervangbare onderdelen bestaan. In de tentoonstelling Change the System presenteert hij Precious Plastic 2.0. Hakkens nodigt bezoekers uit hun oude ‘plastic troep’ bij hem in te leveren. Gewapend met plastic-recycle machines transformeert Precious Plastic je tweedehands plastic tot een mooi nieuw product.

Challenge 1: Plastic troep wordt nieuw product
Plastic troep wordt nieuw product