:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 14 januari 2018

Change the System

'Change the System' toonde design van ontwerpers, die de ambitie hebben om de wereld te veranderen - in kleine stappen of met een groot gebaar. Met werk van meer dan vijftig ontwerpers en kunstenaars gaf de tentoonstelling een beeld van de veranderkracht van het hedendaags design: maken we de zee weer schoon van plastic, bouwen we een wereld zonder kunststof, zetten we grafisch design in om het maatschappelijke debat helder en scherper te krijgen?

De tentoonstelling was verspreid over acht zalen en toonde werk van zo'n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. De expositie toonde de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen. 'Change the System' toonde niet alleen hoogtepunten uit het hedendaags design. In de tentoonstelling ontwikkelde verschillende ontwerpers nieuw werk of voerde ze experimenten uit, waarbij ze het publiek actief betrokken. De ene ontwerper had tijdelijk een productieplek in het museum, en al dan niet samen met het publiek dingen aan het maken, andere experimenten waren veel meer gericht op het creëren van een momentum, of een community.

Schaarste, conflict en meerstemmigheid

Met Change the System erkent Museum Boijmans Van Beuningen de veranderkracht van creativiteit. Het museum wil het publiek inspireren om door de ogen van creatieve denkers te kijken naar maatschappelijke thema's. Jonge en gerenommeerde ontwerpers werpen zich op een vernieuwende en eigen manier op mondiale vraagstukken en denken en doen buiten de kaders van hun disciplines.

Conservator Annemartine van Kesteren: 'Ik wil tonen dat creativiteit een krachtig middel is om de grote vragen van het moment aan te gaan. Creatief denken is meer dan ooit nodig is om onze wereld leefbaar te houden en om mondiale vraagstukken en bedreigingen het hoofd te bieden. Design inspireert en zet de verbeelding in gang, of komt met nieuwe oplossingen. Change the System geeft een actueel overzicht van de ideeën van designers die zich verhouden tot actuele problemen als schaarste, conflict en meerstemmigheid. Het museum toont niet alleen deze hoogtepunten uit het hedendaags design, in verschillende Labs ontwikkelen ontwerpers bovendien nieuw werk of voeren ze experimenten uit, waarbij ze het publiek betrekken.'

Ontwerpers als Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Dave Hakkens, Boyan Slat en Christien Meindertsma verbinden zich aan de drie actuele thema's: schaarste, conflict en meerstemmigheid.

Ontwerpers in de tentoonstelling

Annelys de Vet, Ari Versluis, Ellie Uytenbroek, Arne Hendrik, Atelier NL, Babs Haenen, Bas van Beek, Bas van Abel, Bastiaan de Nennie, Bertjan Pot, Boyan Slat, Chris Kabel, Children of the Light, Christien Meindertsma, Dave Hakkens, David Jablonowski, Dunne & Raby, Dirk Vander Kooij, Elisa van Joolen, Eric Klarenbeek, Forensic Architecture, Gavin Munro, Formafantasma, Guido Geelen, Helmut Smits, Iris van Herpen, James Bridle, Jeroen Wand, Jing He, Jolan van der Wiel, Koehorst in ’t Veld, Lex Pott, Maison Margiela, Malkit Shoshan, Manon van Hoeckel, Marjan van Aubel, Marnix de Nijs, Massoud Hassani, Melle Smets, Into the nightshop, Olivier van Herpt, Pauline van Dongen, Ruben Pater, Sabine Marcelis, Sander Wassink, Sarah van Sonsbeeck, Simone Post, Sruli Recht, Studio Wieki Somers, Studio WM, Thomas Thwaites, Tjeerd Veenhoven, Vetements, Viktor&Rolf, Yi-Fei Chen.

#ChangeTheSystem challenge

'Change the System' is een tentoonstelling over de veranderingskracht van de creatieve geest. Tijdens de tentoonstelling presenteren designers kleine oplossingen voor de grote problemen van deze tijd (conflict, schaarste en meerstemmigheid). Om het systeem te veranderen is ieders inbreng van belang. Ook die van jou! De ontwerpers dagen je uit om na te denken en te reageren op hun projecten via de Change Challenge.

Doe je mee?

We nodigen je via social media uit om een bijdrage te leveren en te reageren op de projecten van designers uit de tentoonstelling. Deel je reactie met een foto of video via Facebook, Twitter en Instagram met #ChangeTheSystem en tag @boijmans. Tussen oktober 2017 en januari 2018 dagen achtereenvolgens Dave Hakkens, Elisa van Joolen, Manon van Hoeckel en Arne Hendriks je uit om mee te doen. Houd FacebookInstagram en Twitter de komende tijd in de gaten.

"Een belangrijk onderdeel van 'Change the System' is dat ontwerpers het publiek actief betrekken. Om het systeem te kunnen veranderen, is namelijk ieders inbreng van belang. Op het binnenplein van het museum staat de doe-het-zelf recyclecentrale van Dave Hakkens. Hij daagt bezoekers uit om ‘plastic afval’ mee te nemen naar het museum en bij hem in te leveren. Met zijn Precious Plastic Machines transformeert Hakkens plasticafval tot iets moois. Zo laat hij zien hoe waardevol het materiaal plastic kan zijn, als we er goed mee omgaan."

Conservator Annemartine van Kesteren

Podcast

Na afloop van de tentoonstelling gaat het onderzoek naar de veranderkracht van hedendaags design verder. Daarvan doen we in het voorjaar van 2018 verslag via een podcast.

Aflevering 1: Kunnen algen de wereld redden?
Hoe bouwen we een wereld zonder kunststof? Hoe kunnen designers meedenken over oplossingen voor vervuiling en schaarste van grondstoffen? Hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Jan Rotmans van Erasmus Universiteit Rotterdam en ontwerpers Erik Klarenbeek en Tjeerd Veenhoven gaan in discussie over Bio based-productie. Nieuwe productiemethoden op basis van algen en zeewier kunnen de huidige vervuiling, schaarste en klimaatveranderingen positief keren. 

De eerste aflevering van de podcast is hier te beluisteren.

 

Podcast

Change the Food System

In samenwerking met zes studenten van de Food Quality and Design Group van Wageningen University heeft het horecateam van Museum Boijmans Van Beuningen de afgelopen maanden hard gewerkt aan deze 'Change the System' menukaart. Een kaart met uitsluitend plantaardige gerechten. Bij het samenstellen van de gerechten is rekening gehouden met de volgende uitgangspunten: het verminderen van de carbon footprint en de water footprint, het minimaal houden van waste, gebruik van lokale en seizoen producten uit Nederland, lekker eten en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Zou de mens in staat zijn om zijn voedselpatronen aan te passen? Laat u verrassen, geniet en proef the Change!

Via onze social mediakanalen kun je de komende maanden volgen wat wij met deze kaart zullen gaan besparen in gebruik van water en carbon ten opzichte van de reguliere kaart. Let’s Change the System! We vinden het leuk als je jouw gerecht en het bezoek aan de tentoonstelling ‘Change the System’ met ons wilt delen met #ChangetheSystem en tag ons (@boijmans).

Wil je weten wat wij tot nu toe samen met onze gasten bespaard hebben? Klik dan hier!

Menu's 'Change the System'

Catalogus

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Changemakers. Voor het eerst is het werk van ruim vijftig denkers en bedenkers die een nieuw engagement in hun werk centraal zetten bijeengebracht. Deze publicatie laat zich lezen als een manifest en kost € 14,95. De publicatie is in het Nederlands en Engels versie en verkrijgbaar via de webshop en in de museumwinkel.

€ 14,95 Bestel

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door