:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
De maand juli: het oogsten van het graan en het hooien van het land

De maand juli: het oogsten van het graan en het hooien van het land

Anoniem (in circa 1540)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel De maand juli: het oogsten van het graan en het hooien van het land
Materiaal en techniek Pen en penseel in twee tinten bruine inkt, bruin en grijs gewassen, kaderlijnen met de pen in bruine inkt (oorspronkelijk), op een rond stuk papier, gedoubleerd
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Diameter 227 mm
Makers Tekenaar: Anoniem
Werkplaats van: Jan Swart van Groningen
Inventarisnummer Jan Swart 4 (PK)
Credits Uit de nalatenschap van F.J.O. Boijmans, 1847
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1847
Vervaardigingsdatum in circa 1540
Signatuur geen
Watermerk three French lilies in a crowned shield, # beneath (DIGIT maken)
Inscripties 'Zwart Jan. / van ter go[..]' (verso, middenonder, in grafiet)
Verzamelaar F.J.O. Boijmans
Merkteken Museum Boymans (L.1857)
Herkomst F.J.O. Boijmans (1767-1847), Utrecht; gelegateerd aan de stad Rotterdam in 1847
Tentoonstellingen Rotterdam 1936, no. 78
Onderzoek Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Literatuur Cat. 1852, nr. 972; Cat. 1869, nr. 833; Cat. 1901, nr. 869 (fl. 25,-); Baldass 1918, p. 20, nr. 64; Collection Catalogue 2012 (online)
Materiaal
Object
Techniek
Doubleren > Gedoubleerd > Toevoegen en verbinden van materialen > Algemene techniek > Techniek > Materiaal en techniek
Bruin gewassen > Wassen > Gewassen > Tekentechniek > Techniek > Materiaal en techniek
Grijs gewassen > Wassen > Gewassen > Tekentechniek > Techniek > Materiaal en techniek
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Entry bestandscatalogus Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw

Auteur: Judith Niessen

Het oogsten van het graan en het hooien op het land waren typische bezigheden tijdens de zomermaand juli, die hier is afgebeeld. De zomerhitte die met deze maand wordt geassocieerd, is invoelbaar dankzij de drinkende man in het midden en de drie figuren die verkoeling zoeken in de rivier. In de lucht is de leeuw weergegeven het bij juli behorende teken van de dierenriem. De tekening maakte deel uit van een reeks met maanden van het jaar. Hiervan zijn nog twee tekeningen, de maanden maart en oktober, bewaard gebleven in dit museum (inv. nrs. Jan Swart 3 en Jan Swart 1). Een iets andere versie van de maand oktober, ook in dit museum, behoorde tot nog een reeks (inv. nr. Jan Swart 2). Nog vier tekeningen met maanden toegeschreven aan Jan Swart, gingen verloren bij de brand van 1864.

Voorstellingen van de seizoenen en maanden van het jaar kennen een rijke en gevarieerde beeldtraditie. Zo werden ze afgebeeld in de vorm van personificaties, allegorieën of en – zoals hier – als landschappen met seizoensgebonden bezigheden. Miniaturen met de maanden van het jaar begeleiden al het kalendergedeelte van vijftiende- en zestiende eeuwse Nederlandse getijdenboeken en afbeeldingen met dit onderwerp illustreren in dezelfde periode gedrukte jaaralmanakken.1

De ronde tekeningen zijn modellen voor glasruitjes, waarvan er vier bewaard zijn gebleven. Een daarvan, De maand maart is een glasrondje,2 de overige drie, een tweede versie van maart en de maanden september en oktober, zijn rechthoekig.3 Van de maand september, met een zaaiende boer en het sterrenbeeld weegschaal, kennen we geen tekening.4 De maand juli is in glas niet bewaard gebleven.

Zoals gebruikelijk bij modellen voor glasvensters zijn de vier taferelen met duidelijke contouren getekend en daarna gewassen.5 De werkwijze zorgde voor een overzichtelijke afbeelding, die eenvoudig kon worden overgebracht op een glasvenster. De wassingen gaven de glasschilder een handvat voor het inkleuren van de voorstelling. Hoewel de tekeningen al sinds de negentiende eeuw aan Jan Swart van Groningen zijn toegeschreven, zijn waarschijnlijk medewerkers uit zijn atelier verantwoordelijk voor deze modellen.6 De figuren in de voorstelling zijn harder uitgevoerd dan die in de twee mooiste tekeningen uit de ‘Jan Swart groep’ in dit museum, De gelijkenis van het bruiloftsmaal (inv. nr. Jan Swart 5) en De ouderlingen bespieden Susanna (inv. nr. N 6). In de zestiende-eeuwse kunstenaarspraktijk was het bovendien gebruikelijk dat motieven en complete voorstellingen in de werkplaats volop werden gekopieerd voor (her)gebruik in glasvensters, schilderijen en andere kunstvoorwerpen.  Bij modellen voor glasruitjes kunnen slechts weinig tekeningen daadwerkelijk worden toegeschreven aan de naamgever van een atelier. Dit geldt ongetwijfeld voor de grote werkplaats die Jan Swart van Groningen moet hebben gehad gezien het enorme aantal tekeningen die met hem geassocieerd kunnen worden.7 Allevier de tekeningen gaan ongetwijfeld terug op prototypen van Swart zelf. De drie modellen uit dezelfde reeks zijn door dezelfde kunstenaar getekend, terwijl de tweede versie van de maand oktober kan worden toegeschreven aan een andere hand binnen dezelfde werkplaats. De datering rond 1540 wordt bevestigd door een serie modellen voor glasrondjes in een vergelijkbare stijl, die door Hans Sebald Beham rond dezelfde periode is vervaardigd.8

Noten

1 Zie een aantal essays over dit onderwerp in ‘s-Hertogenbosch /Louvain 2002. 

2 Verblijfplaats onbekend, voorheen kunsthandel, Engeland. Met dank aan Kees Berserik.

3 Leuven, Katholieke Universiteit, inv. nrs. ARG 30-32;  Met dank aan Kees Berserik. Deze serie zal worden gepubliceerd in C.J. Berserik en J.M.A. Caen, Silver-Stained Roundels and Unipartite Panels before the French Revolution, vol. 3. The Provinces of Flemish Brabant and Limburg, Turnhout (in redactie). Voor meer informatie over de bewaarde glasruitjes zie: Zie inv. nrs. Jan Swart 3, Jan Swart 1 en Jan Swart 2.

4 De schilderstijl van het ruitje met de maand september wijkt af van de andere twee ruitjes. Kees Berserik suggereert in e-mail correspondentie met de auteur, januari 2012, dat dit veroorzaakt kan zijn doordat het ruitje is overschilderd en opnieuw is gebakken in de negentiende eeuw. Voor een beschrijving van de maand oktober zie inv. nrs. Jan Swart 1 en Jan Swart 2.

5 Husband 1991, p. 19.

6 Karel Boon suggereerde voor allevier de tekeningen een toeschrijving aan de glasschilder David Joris (Gent of Brugge c. 1501/2- Bazel 1556). Op basis van het door Boon zelf omschreven oeuvre, is hiervoor echter geen basis. Zie Boon 1988.

7 Husband in New York 1995, pp. 12, 166.

8 Braunschweig, Herzog Anton Ulrich-Museum, inv. nrs. Z 11-22; Von Heusinger 1992, pp. 287-288, ills. 72-77.

Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker