:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Flagellanten-processie

Vraag maar raak

 • Marián Kruijer vroeg

  Goedenavond, Ik ben benieuwd naar de toeschrijving en opdrachtgeving van dit werk. De tekst van dit werk geeft aan dat de toeschrijving goed is onderbouwd, kunnen jullie daar wat meer over zeggen? Is er daarnaast ook informatie over een mogelijke opdrachtgever? Bedankt!

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Beste Marián, de toeschrijving is voornamelijk gebaseerd op drie tekeningen van Ter Borch met nachtelijke scènes. De meeste overeenkomst toont een tekening uit het Rijksprentenkabinet met een 'Markt bij avond in Zwolle'. Het schilderij wordt in verband gebracht met een reis van Ter Borch naar Italië en Spanje, over het algemeen tussen 1636/37 en 1640 gedateerd. De opdrachtgever zou heel goed een Spanjaard kunnen zijn, maar zeker weten we dit niet. Hartelijke groeten, Friso Lammertse, Conservator Oude kunst

 • Charel van Dijk vroeg

  Goede dag, Bij de flagellanten-processie van Ter Borch staat op uw website aangegeven dat tijdgenoten vermelden dat TB in Spanje is geweest. Om welke tijdgenoten zou dat gaan? ik ben wel bekend met de stukken van Houbraken (18e eeuw), het gedicht van Roldanus en gelijkenis met een schilderij van Goya (ook later). Tot nu toe kan ik bij Gudlaugsson en Kettering geen tijdgenoten vinden die bevestigen dat TB in Spanje was. Hopelijk kan u het een en ander verhelderen.

  Hartelijke groeten,

  Charel van Dijk

 • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

  Ha Charel, het is gebaseerd op het gedicht van J.H. Roldanus, die ter ere van de bruiloft van Ter Borch in 1654 een gedicht maakte waarin hij vermeldde dat Ter Borch in Spanje was geweest. Roldanus is toch echt een tijdgenoot van de schilder. Andere documenten over het verblijf zijn zover ik weet, (nog) niet boven water gekomen. Met vriendelijke groet, Friso Lammertse (Conservator)

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Deze nachtelijke scène van een processie met flagellanten lijkt in niets op enig ander werk van Ter Borch. Toch is de toeschrijving goed onderbouwd. Bovendien vermelden tijdgenoten dat hij in Spanje is geweest, waar dit soort boetedoening toen nog heel gewoon was. Wat hem heeft bewogen zijn anders zo humane kunst eenmalig te gebruiken voor de verbeelding van dit bloederige onderwerp is vooralsnog een raadsel.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Flagellanten-processie
Materiaal en techniek Olieverf op paneel
Objectsoort
Schilderij > Schildering > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 71,5 cm
Hoogte 41,5 cm
Makers Schilder: Gerard ter Borch (II)
Inventarisnummer 1855 (OK)
Credits Schenking Jacques Goudstikker, 1930
Collectie Oude Kunst
Verwervingsdatum 1930
Vervaardigingsdatum in circa 1638
Interne tentoonstellingen De Collectie Verrijkt (2011)
De collectie als tijdmachine (2017)
Externe tentoonstellingen Museum Boijmans Van Beuningen @ Rijksmuseum (2023)
Boijmans bij de Buren - REMIX ROTTERDAM, Boijmans X Wereldmuseum (2020)
Literatuur Catalogus schilderijen tot 1800 <1962> - 26 Nederlandse genreschilderijen uit de zeventiende eeuw, eigen collectie Museum Boijmans Van Beuningen - 20-22, afb (zw/w)
Materiaal
Object
Geografische herkomst Noordelijke Nederlanden > Nederlanden > West-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Alles over de maker

Gerard ter Borch (II)

Zwolle 1617 - Deventer 1681

Gerard ter Borch werd evenals zijn broers en zusters door zijn vader gestimuleerd zich in de kunst te bekwamen. Al vroeg bereikte hij een hoog niveau in zijn...

Bekijk het volledige profiel