:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 09 januari 2008

Vreemde dingen - Surrealisme en design

Museum Boijmans Van Beuningen toonde de bizarre en shockerende wereld van het surrealisme voor het eerst in al zijn veelzijdigheid. Geen kunststroming heeft meer invloed gehad op onze cultuur dan het in 1924 door André Breton gelanceerde surrealisme.

Hoe de principieel antimodernistische, op Freud en Marx gebaseerde stroming doorwerkte in mode, theaterontwerpen, architectuur en interieur was voor het eerst te zien in deze unieke expositie in Rotterdam, de thuishaven van een uitgelezen collectie surrealisme.

Wereldberoemde schilderijen van Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst zette samen met de meest excentrieke objecten uit de twintigste eeuw de toon. Van het strijkijzer met spijkers van Man Ray, de oorbellen die Yves Tanguy beschilderde voor Peggy Guggenheim, tot Meret Oppenheims Tafel met vogelpoten en de dramatische Skeletjurk van Elsa Schiaparelli.

De vele honderden kunstwerken en designobjecten, die een ware visuele en intellectuele revolutie ontketenden, waren afkomstig van particuliere verzamelingen en museumcollecties uit de hele wereld.

De toonaangevende Antwerpse modeontwerpers Walter Van Beirendonck en Dirk Van Saene waren door Museum Boijmans Van Beuningen uitgenodigd voor het tentoonstellingsontwerp. Zij smelten niet eerder bij elkaar getoonde objecten samen tot een hedendaagse surrealistische ervaring: een spectaculair concept geïnspireerd op de rol die de etalagepop speelt als fetisj van de surrealisten.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Victoria and Albert Museum in Londen en het Guggenheim Museum Bilbao en werd mede mogelijk gemaakt door: HGIS-Cultuurprogramma en de Mondriaan Stichting. 
Mediapartner: Hollands Diep