:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 27 mei 2015

Videoruimte - Richard Serra en Michael Snow: twee tijdgenoten

De films in de videoroom (zaal G) waren onderdeel van het programma van activiteiten rondom de ‘Wassende Bogen’ van Richard Serra in het entreegebied van het museum. Tot oktober 2015 was de multimediale presentatie ‘Doorlopend in beweging’ te zien waar met behulp van projecties en geluid de geschiedenis wordt verteld van Richard Serra’s (San Francisco 1939) site-specific kunstwerk ‘Wassende bogen’ (1980/1999). De presentatie was het resultaat van een onderzoek naar de betekenis van het kunstwerk in relatie tot alle veranderingen die zowel de ruimte waarin het kunstwerk staat opgesteld als de bogen zelf sinds de plaatsing in 1980 hebben ondergaan.

Parallel hieraan organiseerde het museum een aantal activiteiten, waaronder een filmprogramma in de Videoruimte waarin films van Serra en zijn tijdgenoot Michael Snow (Toronto 1929) centraal stonden. De kunstenaars leerden elkaar eind jaren 60 kennen in New York waar zij zich in hetzelfde artistieke milieu begaven. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze allerhande kunstwerken maken - variërend van films, schilderijen, sculpturen en tekeningen tot muziek - rond het thema ruimte in relatie tot tijd en beweging.

‘Railroad Turnbridge’ en ‘La Région Centrale'

In de videoruimte werd van elke kunstenaar één werk getoond. Van Serra was de experimentele film ‘Railroad turnbridge’ (1976) te zien, waarbij een bewegende spoorwegbrug voor telkens wisselende uitsneden zorgt van het landschap aan de overkant van het water. Van Snow werd de drie uur durende film ‘La Région Centrale’ (1971) getoond die met een speciaal statief is vervaardigd waardoor de indruk wordt gewekt dat je boven een ruig landschap zweeft. De soundtrack - ‘sound space’ genoemd door Snow - bestaat uit ondefinieerbare elektronische geluiden vermengd met het besturingsgeluid van zowel het statief als de camera. Behalve deze werken werden bovenaan de trap nog vier korte films van Serra getoond, afkomstig uit de collectie van het museum.