:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 27 mei 2018

Tomas Rajlich

Van 10 februari tot en met 27 mei 2018 toonde Museum Boijmans Van Beuningen werk van de Tsjechisch-Nederlandse kunstenaar Tomas Rajlich. Deze tentoonstelling bood een ongekende ervaring van licht, ruimte en kleur. Aan de hand van een aantal grote monumentale schilderijen, die hij in langdurig bruikleen gaf aan het museum, liet Rajlich opnieuw nadenken over wat verstaan wordt onder schilderkunst.

De schilderkunst is begin jaren zeventig doodverklaard. Het is de kunstenaar Tomas Rajlich (1940) die zich hier tegen verzet en de schilderkunst weet te doen herleven. Hij doet dit door het schilderen zelf als onderwerp te nemen. In 1975 behoort Rajlich tot één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de fundamentele schilderkunst: een verzamelnaam voor werken waarin idee en materiaal samen vallen. Rajlich beschouwt zichzelf nog steeds als een fundamentele schilder, en tot op de dag van vandaag blijft hij zich als zodanig onophoudelijk ontwikkelen.

De rasters of geometrische verdelingen die zo kenmerkend zijn voor het vroege werk van Rajlich, lijken in zijn recente monochromen verdwenen te zijn. Het raster is een element geworden, net als verf, glitter en linnen, dat Rajlich gebruikt om zijn extravagante schilderijen op te bouwen.