:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 augustus 2014

Tegenwicht

De zoektocht naar de balans tussen de elementen massa, gewicht en draagkracht vormt een cruciaal onderdeel van de monumentale staalsculptuur ‘Waxing Arcs’ van Richard Serra die permanent te zien is in een van de zalen van Museum Boijmans Van Beuningen. Aansluitend op het werk van Serra toonde het museum sculpturen uit de moderne kunstcollectie die omgaan met evenwicht en zwaartekracht.

Serra is met zijn wassende bogen op zoek naar een evenwicht tussen de volumes en de omringende ruimte. De ruimte tussen de zware staalplaten is hierbij net zo belangrijk als de platen zelf. Het tussenliggende volume fungeert zogezegd als extra materiaal en geeft de sculptuur zijn uiteindelijke vorm.

De staven in de sculptuur van Carel Visser lijken te zweven terwijl de bollen in het werk van André Volten stevig zijn verankerd. Evenwicht is een tijdelijke toestand. Het suggereert daarom ook een mogelijke beweging en hiermee een verandering. De cilinder van Robert Grosvenor raakt maar nauwelijks de vloer en lijkt ieder moment weg te kunnen rollen. De getoonde beelden onderzoeken de fysieke mogelijkheden van vorm en materiaal, waarbij het idee van de sculptuur als statisch object wordt uitgedaagd.