:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 12 januari 2012

Rotterdam designprijs 2011

De internationale jury bestaande uit Susan Szenasy, Sebastian Wrong en Lars Müller heeft 'Vacant NL, where architecture meets ideas' van Rietveld Landscape gekozen tot winnaar van de Rotterdam designprijs 2011. De winnaar ontsloot volgens de jury met eenvoudige middelen een complexe inhoud. Met 30% van de stemmen is het Vlaamsch Broodhuys met overtuiging de winnaar van de Premsela Publieksprijs. Als publiekslieveling ontving het Vlaamsch Broodhuys een geldbedrag van 5000 euro.

De nominaties van de Rotterdam designprijs 2011 waren nooit eerder zo divers. Vijftien genomineerden gingen de strijd aan om winnaar te worden van de Rotterdam designprijs 2011 en van de Premsela Publieksprijs. De genomineerden waren tot en met 12 februari 2012 te zien in een grote designtentoonstelling in het museum.

Curator Sophie Krier nomineerde:
Matthijs Munnik, Microscopic Opera
Monique van Heist, hellofashion
Ester van de Wiel, eetbaar landschap, NuHier en Werkplaats Buijtenland Industrieel ontwerper Matthijs van Dijk nomineerde:
NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
Philips, MyAmbiance LED-lampen
Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys
Modevormgever Aziz Bekkauoi nomineerde:
Bart Hess, diverse ontwerpen
Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten
Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel 
Ontwerpduo Blom&Moors nomineerde:
Jeanne van Heeswijk, Freehouse
Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’
Waag Society, Open design
Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineerde: 
Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed - Inside The Black Box’
Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
Piet Hein Eek, De Fabriek

Zie www.designprijs.nl voor meer informatie.

Premsela was aanwezig op de beursvloer van Object Rotterdam en filmde de talkshow. Bekijk ze hier.

Team

Het team van ambassadeurs van de Rotterdam designprijs 2011 is samengesteld door artistiek leider Joanna van der Zanden en bestond uit:

  • modevormgever / kunstenaar Aziz Bekkaoui
  • ontwerper en critica Sophie Krier
  • industrieel ontwerper en professor aan TU Delft Matthijs van Dijk
  • ontwerpduo openbare ruimte Ginette Blom en Jacqueline Moors
  • grafisch ontwerper en hoofddocent in het Masterprogramma van de Design Academy Eindhoven
  • Joost Grootens, tevens winnaar van de Rotterdam designprijs 2009

Stimuleren van het debat

Sinds de oprichting in 1993 geeft de Rotterdam designprijs een overzicht van belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse vormgeving. Dit jaar wordt deze ‘koning onder de Nederlandse designprijzen’ voor de elfde keer georganiseerd. De Rotterdam designprijs stimuleert het debat over vormgeving in het culturele en maatschappelijke veld. Tot de winnaars behoren grote namen als studio Dumbar, Hella Jongerius en Thonik. De genomineerde werken werden gezamenlijk in Museum Boijmans Van Beuningen geëxposeerd. In deze editie werden de genomineerden door vijf scouts voorgedragen. 

De Rotterdam designprijs op televisie

Vanaf zaterdag 7 januari 2011 werd in AVRO Kunstuur wekelijks, tot aan de uitreiking van de prijs op 12 februari, aandacht besteed aan de Rotterdam designprijs 2011. Bekijk de eerste aflevering hier.

Partners

De Rotterdam designprijs 2011 werd georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 werd mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur.