:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 12 januari 2014

Peter Zegveld - Beelden en installaties

Peter Zegveld bezocht in de jaren zestig de legendarische tentoonstelling 'Bewogen Beweging' in het Stedelijk Museum. Het bleek een vormende ervaring voor Zegveld. In deze tentoonstelling produceerden de dynamische objecten van Tinguely volautomatisch tekeningen en voelde Zegveld een dubbele sensatie, hij zag voor het eerst wat dynamische kunst was en begreep deze zonder enige uitleg of toelichting. Die ervaring heeft iets in gang gezet dat er na vele jaren, en een carrière als theatermaker, performer en percussionist rijker, vol energie en plezier uitkomt.

Zegveld toonde in Museum Boijmans Van Beuningen een tiental installaties waarin de ervaring centraal staat. Zoals Schans, een constructie waarin -op en neer- een zware bal tegen een paal bonkt die zich vervolgens, langzaam aan, door de ruimte verplaatst.

Over Peter Zegveld

Peter Zegveld is beeldend kunstenaar en theatermaker, geboren in 1951 in Den Haag en afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten te Den Haag. Al meer dan twintig jaar is zijn werkwijze uniek in het theater. Zijn voorstellingen zijn beeldend, zintuiglijk en filmisch. Zegveld maakt gebruik van natuurkundige principes; de werking van licht, lucht, geluid en zwaartekracht. Zowel in zijn theatervoorstellingen als zijn installaties. Door zijn enorme vrijheid en onconventionele houding wandelt Zegveld kriskras door diverse disciplines en laat hij de toeschouwer absurditeiten beleven en ontdekken. Naast zijn eigen voorstellingen voor theaters, talloze festivals en autonome beeldende kunst maakte hij onder andere voorstellingen voor Orkater en televisieseries voor de VPRO.

Gelijktijdig met de tentoonstelling verscheen een publicatie met de titel Peter Zegveld, Exploded View. De publicatie toont het brede oeuvre van Zegvelds werk. De vormgeving van de publicatie is van Irma Boom met essays van Marina de Vries; kunsthistorica en recensente, Dirk van Weelden; filosoof, Marijn van de Jagt; theaterwetenschapper en dramaturg, Alex de Vries; kunsthistoricus en Atte Jongsma; schrijver, dichter en essayist.

De publicatie is tweetalig: Nederlands, Engels en verkrijgbaar voor € 29,90 in de museumwinkel of via de uitgeverij. ISBN 9789460041471

 

"De associaties die deze beelden oproepen, blijven hangen en zijn onbenoembaar licht als wolkjes die met je mee waaien het museum uit."  

- NRC Handelsblad ****

 

Peter Zegveld in de media

  • Luister hier naar een radio interview met Peter Zegveld op 22 oktober in Springvossen.
  • Lees hier het verslag dat op Trendbeheer verscheen over de tentoonstelling 'Peter Zegveld - Beelden en installaties'.
  • Lees hier het interview met Peter Zegveld dat verscheen in de VPRO Gids 41 - 2013.
  • Lees hier het artikel van Lucette ter Borg dat verscheen in het NRC Handelsblad op 4 december 2013.