

Interventie #7 Apollo Olaf Nicolai en Thonik
Met Apollo ontwikkelde Olaf Nicolai op de binnenplaats van het museum een sculptuur die tegelijk ook een podium voor performances is. Het ronde, half gesloten paviljoen vormt de omlijsting van een mogelijke voetbalbühne. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in de spiegels, die in een regelmatig onderbroken ritme rondom het rode speelveld in de hoogte schieten en daarmee een stroboscopisch effect genereren.
Met de vloerschildering grijpt Thonik in op de architectuur en maakt de binnenplaats tot een centrale plek, waarbij de twee en drie dimensionale indentiteiten bijeenkomen.
De schildering toont het woord 'Apollo', de titel van Nicolai's kunstwerk, en is alleen vanuit een godenperspektief te lezen.

Apollo gold in de klassieke mythologie als God van het licht en van de kunsten. Nicolais Apollo op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen is tevens een platform voor ‘wannabe’ Apollo’s. Wie de bühne betreedt, krijgt tijdens zijn/haar spel het stralende aura van het spiegelende paviljoen en wordt bijna gewijd door de geësthetiseerde bewegingsdynamiek. Het werk voegt zich in Nicolais reeks van sculpturen met een architectonische achtergrond, die tevens kunnen worden betreden. Hier ligt bovendien een verbinding met de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Vooral Double Steel Cage Piece (1974) van Bruce Nauman is in deze samenhang relevant.
De presentatie is mogelijk gemaakt door het H+F Mecenaat.







Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken. Museum Boijmans Van Beuningen toont en reageert doorlopend op internationaal toonaangevende kunstenaars.