:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 16 november 2008

Interventie #4 Geert Mul - Horizons

‘Horizons’ was een interactieve installatie, waarin Geert Mul (1965) het traditionele museale begrip ‘verzameling’ koppelt aan een eigentijdse variant daarvan: de database. Voor Museum Boijmans Van Beuningen koos Mul uit de digitale database van de collectie van het museum afbeeldingen van kunstwerken waarin de horizon prominent figureert. Door de digitale beelden door middel van een computer te koppelen aan een camera, die de bewegingen van iedere bezoeker registreert, projecteert Mul met videoprojectoren een interactief, panoramisch en steeds veranderend beeld. De collectiestukken van het museum vormden daarbij de bouwstenen.

Het doel van de indrukwekkende installatie was om de toeschouwer te laten opgaan in eindeloze zich ontvouwende vergezichten. Mul beoogt met zijn werk bij de toeschouwer een toestand van verdieping en verstilling te bereiken, welke wordt bereikt in een dynamische en interactieve omgeving.

 

 

Deze 2008 installatie is speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkeld. Omdat ‘De toren van Babel’ van 25 februari tot 10 juni 2008 in bruikleen is gesteld en pronkt in Musée du Louvre in Parijs speelt het meesterwerk de hoofdrol in ‘Horizons’.

Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door drie presentaties te laten reflecteren op de collectie en het museumgebouw. Deze visuele uitspraken worden versterkt door de afwisseling met bestaande kunst uit de collectie waardoor een spanningsveld ontstaat. De drie interventies scherpen zo het kijken van het publiek en dwingen tot nadenken. Museum Boijmans Van Beuningen toont en reageert doorlopend op internationaal toonaangevende kunstenaars.