:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 18 oktober 2009

Interventie #10 Tobias Putrih & MOS

Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde met Interventie #10 een nieuw werk van Tobias Putrih (Sloveniƫ, 1972). Het was de eerste keer dat werk van hem in Nederland werd tentoongesteld. De installatie was in samenwerking met MOS architecten Michael Meredith en Hilary Sample tot stand gekomen. Het werk reflecteerde hun gezamenlijke interesse in dynamische en modulaire bouwsystemen en verkende de grenzen tussen kunst en architectuur.

Tobias Putrih ontwerpt kunstwerken en positioneert zich hiermee tussen kunst en architectuur. Hij maakt met weinig materialen een overgang van natuur naar cultuur door een structuur aan te brengen in zijn ontwerpen. De installatie in Museum Boijmans Van Beuningen was gebaseerd op eenvoudige bouwtechnieken, geïntegreerd in een complexe omgeving. Uitgaande van een primitieve boog, ontwierpen Putrih en MOS een structuur van polystyreen en multiplex.

De uitgangspunten van Interventie #10 waren Putrih’s interesse in minimalistische architectuur van uitgeholde ruimtes en MOS’ onderzoek stapelstructuren. De installatie weerspiegelde deze interesses. Stukken polystyreen staken door een raster van multiplex en vormden zo een stevige structuur. Zowel de buiten- als de binnenkant was ruw als een baksteen. De binnenkamer kon worden betreden door twee uitgangen aan de zijkanten van de installatie.

Samenwerking

Het voornaamste doel van het project was het verkennen van de grenzen tussen kunst en architectuur. Het was de tweede keer dat Tobias Putrih en de architecten van MOS samenwerkten. Hun eerste project is te bezichtigen in Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead, Engeland. Voor de installatie in Museum Boijmans Van Beuningen richtte Putrih en MOS zich op structurele en tektonische problemen.

Tobias Putrih & MOS

In 1997 behaalde Putrih zijn diploma aan de Academy of Fine Arts in Ljubljana, Slovenië. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademie in Düsseldorf en vertegenwoordigde Slovenië in 2007 tijdens de Biënnale van Venetië. Tegenwoordig woont en werkt Putrih in New York, Boston en Ljubljana. Hij debuteerde in Nederland met zijn installatie voor Museum Boijmans Van Beuningen. MOS bestaat uit een groep ontwerpers en architecten. De twee directeuren, Michael Meredith en Hilary Sample, geven les aan de Harvard University en Yale University naast hun werk in de praktijk.

Interventies

Museum Boijmans Van Beuningen geeft de hedendaagse kunst een prominente positie door presentaties te laten reflecteren op de collectie of het museumgebouw. De afwisseling met bestaande kunst uit de collectie versterkt deze visuele uitspraken waardoor een spanningsveld ontstaat. De interventies scherpen zo het kijken van het publiek en prikkelen de verbeelding. Interventie #10 Tobias Putrih & MOS was te bezichtigen in de route van de collectieopstelling van 'De Collectie Twee'.