Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 29 april 2018

Gedrukt bij Kelpra

'Gedrukt bij Kelpra' toonde het vakmanschap van Christopher Prater: de Britse meesterdrukker die vanaf de jaren 60 de zeefdrukken van vele beroemde Engelse en Amerikaanse kunstenaars maakt. In deze presentatie waren zeefdrukken uit de museumcollectie te zien die hij in opdracht van Bridget Riley, Gordon House, Joe Tilson, R.B. Kitaj, Peter Blake en Eduardo Paolozzi heeft vervaardigd.

Na een aantal jaar ervaring bij verschillende drukkerijen in Londen te hebben opgedaan, opent Prater in 1957 een eigen grafisch bedrijf met het idee commercieel werk te maken. De naam Kelpra verwijst naar de eigenaren: Rose KELly en haar echtgenoot Christopher PRAter.

Portfolio

In 1961 wordt Prater benaderd door Gordon House met de vraag een zeefdruk voor hem te maken. Dit is de eerste keer dat hij iets voor een kunstenaar vervaardigt. Een jaar later laten 24 Britse kunstenaars gelieerd aan het Institute of Contemporary Arts in Londen (ICA) op initiatief van Richard Hamilton een zeefdruk door Prater maken. Deze zijn in 1964 klaar en vormen een portfolio dat wordt verkocht om geld voor het ICA mee op te halen. Voor veel kunstenaars is het de eerste kennismaking met de zeefdruktechniek. Sommigen, onder wie Tilson, Kitaj en Paolozzi, blijven in de jaren daarna nauw samenwerken met Prater. Kelpra is in die tijd een begrip onder kunstenaars: een zeefdruk heeft kwaliteit als hij is gedrukt bij Kelpra.

'Gedrukt bij Kelpra' was te zien in het Prentenkabinet.