:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 28 januari 2018

Dom Hans van der Laan en Ad Dekkers. Eenvoud en spiritualiteit

Dom Hans van der Laan (1904-1991) studeert architectuur, maar besluit al vroeg in zijn leven om Benedictijner monnik (1927) te worden. Hoewel hij zijn studie niet afmaakt blijft hij naast zijn religieuze leven altijd met architectuur bezig.

Toch is het aantal uitgevoerde gebouwen van zijn hand klein: onder andere twee kloosters, een abdijkerk en Huis Naalden in Best. Voor Jos Naalden, de opdrachtgever van dit huis, ontwierp Van der Laan eerder ook al enkele meubels. Een selectie van deze meubels is na het overlijden van Naalden door Museum Boijmans Van Beuningen verworven en hier nu te zien.

Het plastische getal

Van der Laan heeft zich als ontwerper verdiept in vormen, proporties, even- wicht en de wijze waarop mensen de ruimte beleven. Zowel zijn gebouwen als de meubelen zijn gebaseerd op een door Van der Laan ontwikkelde maatverhouding: ‘het plastische getal’, waarbij de menselijke ervaring in de ruimte het uitgangspunt is en de architectuur een ondergeschikte rol aanneemt.

Ad Dekkers

In het werk van de kunstenaar Ad Dekkers (1938-1974) staan eenvoud, evenwicht, orde en ruimte voor reflectie eveneens centraal, maar vanuit een andere achtergrond. Net als Van der Laan zoekt Dekkers harmonie aan de hand van eenvoudige vormen, zoals cirkels en driehoeken, waarbij ook lichtval en materiaal van groot belang zijn. Anders dan bij Van der Laan speelt bij Dekkers’ keuze voor deze geometrische vormen de symboliek van de Vrijmetselarij echter een belangrijke rol.

De presentatie 'Dom Hans van der Laan en Ad Dekkers. Eenvoud en spiritualiteit' is nu te zien in zaal 51.