Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 13 september 2015

Design Derby

In deze ‘design derby’ gingen de vormgevingsiconen van Nederland en België van de afgelopen 200 jaar een spannende confrontatie met elkaar aan. Van koninklijke opdrachten van Willem I en Leopold I, de sierlijke Belgische Art Nouveau tot de strakkere Nederlandse variant en van de eigentijdse ambachtelijke hoogstandjes uit België tot het nuchtere Dutch Design van nu. Met 10.504 stemmen voor Nederland en 7.987 voor België is Nederland als winnaar uit deze strijd gekomen.

In de zomer van 2015 toonde Museum Boijmans Van Beuningen de hoogtepunten van 200 jaar vormgeving in Nederland en België. Vijfhonderd objecten uit de twee buurlanden waren te zien, variërend van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s. De tentoonstelling presenteerde de objecten in chronologische volgorde, parallel aan elkaar en hierdoor konden de verschillen en overeenkomsten in de belangrijkste tijdsvakken tussen 1815 en 2015 ontdekt worden. Na Rotterdam reisde de tentoonstelling door naar Design museum Gent in het najaar van 2015.

Berlage & Van de Velde

Belgisch design wordt gezien als ambachtelijk, esthetisch, met soms een surrealistisch detail. Voor Nederlands design zijn eenvoudig, nuchter en conceptueel vaak terugkerende typeringen. Hoe hebben Nederland en België zich de afgelopen 200 jaar tot elkaar verhouden op het gebied van vormgeving? Welke verschillen zijn bijvoorbeeld zichtbaar in de sier- en gebruiksvoorwerpen uit het begin van de 19 de eeuw, toen in België de Industriële Revolutie het land voortstuwde, terwijl deze ontwikkeling in Nederland nog 50 jaar op zich liet wachten? En waarmee wedijverden de beide landen tijdens internationale krachtmetingen zoals de Art Deco tentoonstelling in 1925? Net zo vaak als verschillen komen overeenkomsten aan het licht, waar de buurlanden een zelfde voedingsbodem delen of onmiskenbaar uitwisseling plaatsvond. Waar namen als Berlage, de Bruynzeel keuken en Philips de Nederlandse vormgevingsgeschiedenis inkleurden, worden deze posities in België bekleed door Henry Van de Velde, de Cubex keuken en de huishoudelijke producten van Nova en Kalorik. De vergelijking tussen Nederland en België biedt inzicht in de vormgevingsgeschiedenis van de buren, en laat men tegelijkertijd beter kijken naar de ontwikkeling van design in eigen land.

Familiespel

In de tentoonstelling konden families deze zomer samen een spannende wedstrijd spelen. Ruim 9.000 bezoekers speelden samen dit familiespel en maakte via deze weg kennis met voorwerpen uit de buurlanden Nederland en België. Door het beantwoorden van vragen en het maken van opdrachten kon men een eigen ‘droomteam’ samenstellen. Middels het verzamelen van alle spelkaartjes in het speciale verzamelboekje werd door het publiek bepaald wie de winnaar is geworden van deze vriendschappelijke wedstrijd: de Belgen of de Nederlanders. Het verzamelboekje mocht als trofee mee naar huis.

Publicatie

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen waarin een achttal historische en theoretische thema’s wordt uitgediept door designprofessionals uit Nederland en België. Elk artikel wordt van commentaar voorzien door een specialist uit het buurland. De catalogus is beschikbaar in de museumwinkel en webshop.

€ 29,95 Bestel hier

Meer

Tijdens de tentoonstelling organiseerde het museum diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen, zoals workshops en lezingen. Bekijk hier de ARTtube video die speciaal is gemaakt ter gelegenheid van deze tentoonstelling. Of bekijk een van de andere video's met design op ARTtube.nl. 

ARTtube was zelf ook aanwezig in deze tentoonstelling met een mobiele, interactieve cabine. Via deze installatie konden bezoekers ook vragen stellen aan de conservator van het museum. In onderstaande video beantwoordt Mienke Simon Thomas, conservator toegepaste kunst in Museum Boijmans Van Beuningen, de leukste vragen.

 

Met dank aan

De tentoonstelling ‘Design Derby: Nederland - België (1815-2015)’ werd mede mogelijk gemaakt door Bankgiro LoterijFonds 21Mondriaan FondsPrins Bernhard CultuurfondsBesteBuren en Bojimans Business Club en vond plaats in het kader van de viering van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Na Rotterdam reist de tentoonstelling door naar Design museum Gent (22 oktober 2015 tot en met 13 maart 2016).