:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 27 januari 2019

De goden van Rafaël

In het prentenkabinet presenteert Museum Boijmans Van Beuningen zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen. In het najaar van 2018 toonde het museum een selectie werken van de zestiende-eeuwse graveur Marcantonio Raimondi en zijn school.

Tijdens de Italiaanse Renaissance ontstond een nieuwe belangstelling voor de klassieke mythologie en geschiedenis. De verhalen over de Griekse en Romeinse goden en helden, zoals onder meer verteld door Ovidius in zijn Metamorphosen, werden geliefd bij schilders en beeldhouwers. De beroemdste mythologische voorstellingen werden in het begin van de zestiende eeuw in Rome geschilderd door Rafaël en zijn leerlingen.

Marcantonio Raimondi en zijn navolgers

Vanaf 1510 werkte Rafaël nauw samen met de graveur Marcantonio Raimondi, die zijn ontwerpen met grote vaardigheid in prent bracht. Raimondi’s vernieuwende graveerstijl leende zich bij uitstek voor het reproduceren van tekeningen en schilderingen en was een voorbeeld voor veel leerlingen. In het prentenkabinet toont het museum gravures van Raimondi en zijn navolgers, zoals Giorgio Ghisi en Marco Dente. Ook is er werk te zien van graveurs zoals Agostino Veneziano en de Meester met de Dobbelsteen, die ontwerpen van kunstenaars als Baccio Bandinelli en Michiel Coxie in prent brachten.