:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 25 februari 2019

Dal Nulla al Sogno

Van 27 oktober 2018 tot en met 25 februari 2019 waren maar liefst 149 meesterwerken uit de collectie Surrealisme te zien bij de Fondazione Ferrero in Alba in de tentoonstelling ‘Dal Nulla al Sogno’. Absoluut hoogtepunt was het drieluik van Dalí ‘Landschap met touwtje springend meisje’ dat zelden buiten het museum te zien is.

Samen met de Fondazione Ferrero in Alba maakte Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling met werken uit de unieke surrealisten collectie bestaande uit schilderijen, objecten, tekeningen, tijdschriften en boeken. Bekende werken die naar Italië waren afgereisd zijn onder meer de ‘Mae West Lips Sofa’ van Dalí, Magritte’s ‘La reproduction interdite’ en ‘Egoism’ van Picabia. Ook was een ruime selectie van surrealistische publicaties uit de museumbibliotheek aanwezig.

Salvador Dalí, Mae West Lips Sofa, 1938, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Salvador Dalí, Mae West Lips Sofa, 1938, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Francis Picabia, Egoïsme¸1947-1950, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Francis Picabia, Egoïsme¸1947-1950, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Rene Magritte, La reproduction interdite, 1937, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Rene Magritte, La reproduction interdite, 1937, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie

‘From Nothingness to Dreams’

De Fondazione Ferrero organiseert eens in de twee jaar een gratis toegankelijke tentoonstelling: de Italiaanse conservator Marco Vallora stelde hiervoor in 2018 de expositie ‘Dal Nulla al Sogno’ samen met de werken uit Museum Boijmans Van Beuningen. De titel van de tentoonstelling, ‘Dal Nulla al Sogno’ (‘From Nothingness to Dreams: Dada and Surrealism from the Collection of the Museum Boijmans Van Beuningen’), verwees naar de anti-kunst van het Dadaïsme, oftewel het niets, en de daaropvolgende ontwikkeling naar de visuele droom van het surrealisme.

Museum Boijmans Van Beuningen – hét surrealisme-museum van Nederland

Museum Boijmans Van Beuningen begon in de jaren 70 met het opbouwen van de uitgebreide collectie surrealistische kunst. Het museum organiseerde tentoonstellingen over Man Ray en René Magritte, en in 1970 opende in Rotterdam het eerste retroperspectief van Dalí’s werk in Europa. De aanwezigheid van Dalí bij de opening resulteerde in een enorme publiciteit. Bezoekers stonden uren in de rij om de tentoonstelling te kunnen bewonderen. De surrealisten collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, die inmiddels bestaat uit meer dan 150 kunstwerken plus een collectie aan zeldzame boeken en publicaties, trekt kunstliefhebbers van over de hele wereld naar Rotterdam.

Museum Boijmans Van Beuningen – hét surrealisme-museum van Nederland
Salvador Dalí in Museum Boijmans Van Beuningen, 1970.

Transit Boijmans Van Beuningen

Sinds 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Samen met acht buurlocaties in de stad hebben we een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf begin 2020 is Boijmans samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen gestaag, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Meer over Boijmans in Transit