Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 15 oktober 2017

Bruegel’s ‘The Tower of Babel’ and Great 16th Century Masters

In 2017 opende de tentoonstelling ‘Bruegel’s ‘The Tower of Babel’ and Great 16th Century Masters’ in Tokio, Japan. Het Tokyo Metropolitan Art Museum beet het spits af (18 april – 2 juli 2017), waarna de tentoonstelling is doorgereisd naar het National Museum of Art Osaka (11 juli – 15 oktober 2017). De tentoonstelling was een groot succes en trok bijna 660.000 bezoekers.

Publieksfavorieten Bruegel en Bosch

Voor het eerst in zijn geschiedenis toonde Museum Boijmans Van Beuningen zijn collectie vijftiende- en zestiende-eeuwse Nederlandse meesters op deze schaal in het buitenland. Het was ook de eerste keer dat het Japanse publiek op deze wijze kennis nam van oude meesters die werkzaam waren voor de zeventiende eeuw. De topstukken Bruegel's 'Toren van Babel' en 'De marskramer' van Jheronimus Bosch zijn bij hoge uitzondering uitgeleend. Naast deze twee beroemde werken waren nog 37 andere schilderijen, 43 prenten en tien beelden uit de collectie oude kunst van het Rotterdamse museum in Japan te zien. Een unieke gebeurtenis, zowel voor Museum Boijmans Van Beuningen als voor Japan.

Jheronimus Bosch, De marskramer, ca. 1500, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Jheronimus Bosch, De marskramer, ca. 1500, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca. 1500, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Jheronimus Bosch, De heilige Christophorus, ca. 1500, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Pieter Bruegel (I), De toren van Babel, ca. 1568, collectie Museum Boijmans Van Beuningen.
Pieter Bruegel (I), De toren van Babel, ca. 1568, collectie Museum Boijmans Van Beuningen. Meer informatie
Bekijk de reis van Babel naar Japan

300 procent

In de tentoonstelling was ook een speciaal gemaakte reproductie van De toren van Babel te zien. Hiervoor is het schilderij 300 procent uitvergroot. Bij Tokyo University of the Arts is een versie te zien die 110 procent is van het origineel. Deze universiteit heeft samen met Technische Universiteit Delft de verfsamenstelling nauwkeurig onderzocht. Speciale HD-projectoren zijn gebruikt om een 3D-visualisatie van De toren van Babel te creëren. De onderzoeken helpen wetenschappers Bruegel beter te begrijpen, en bieden het publiek een gedetailleerde blik op het meesterwerk van de befaamde schilder.

Reproduction of The Tower of Babel, Produced by Tokyo University of the Arts, COI site. Photo Provided by the Exhibition ‘Collection of Museum Boijmans Van Beuningen - Bruegel's “The Tower of Babel” and Great 16th Century Masters’.
Reproduction of The Tower of Babel, Produced by Tokyo University of the Arts, COI site. Photo Provided by the Exhibition ‘Collection of Museum Boijmans Van Beuningen - Bruegel's “The Tower of Babel” and Great 16th Century Masters’.

Samenwerking

'Bruegel’s ‘The Tower of Babel’ and Great 16th Century Masters' is een samenwerkingsverband tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Asahi Shimbun. Dit Japanse mediaconcern heeft een speciale cultuurafdeling en organiseerde eerder tentoonstellingen over de hele wereld. Na een uiterst secure voorbereiding van twee jaar, opende de expositie maandag 17 april 2017 met een grootse ceremonie, waaraan 1.239 gasten deelnamen. Op de opening kwamen maar liefst 300 journalisten af. Vooral Pieter Bruegel als meester van het detail en vakmanschap bleek populair. Bruegels meesterwerk De toren van Babel was de publiekstrekker en haalde de voorpagina’s van menig Japanse krant.

‘We zijn enorm trots om samen met Asahi Shimbun deze tentoonstelling te mogen organiseren – een zeer integere en organisatorisch sterke partner.’

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen.

Transit Boijmans Van Beuningen

Sinds 2019 is Museum Boijmans Van Beuningen gesloten voor een grootschalige renovatie en vernieuwing. Tijdens deze Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Samen met acht buurlocaties in de stad hebben we een unieke samenwerking onder de noemer ‘Boijmans bij de Buren’. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland, met reizende tentoonstellingen. Sinds het schooljaar van 2019/2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf begin 2020 is Boijmans samen met Humanitas, en andere partners uit buurt en stad, actief in een voormalige school aan de Hillevliet 90. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen gestaag, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in begin 2021 opent en waar de 151.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.

Meer over Boijmans in Transit