:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 30 september 2018

Bertjan Pot - Hot Glue

De Nederlandse productontwerper Bertjan Pot staat bekend om zijn eigenzinnige ontwerpen. Design is voor hem een zoektocht naar een eenvoudige maar eigenwijze oplossing. Pas als materiaal en constructie tot een voor hem logische combinatie zijn samengebracht, is zijn ontwerp geslaagd. Zijn keuzes lijken simpel maar bezitten vaak iets ongewoons. De resultaten zijn bekend: de ‘Random Light’, de ‘Stairway to Heaven’, de ‘Random Chair’ en zijn serie maskers. Van 9 juni t/m 30 september 2018 was deze tentoonstelling te zien in museum Boijmans van Beuningen.

Opportunisme

Het start voor Pot bijna altijd met de mogelijkheid van een materiaal en of een productietechniek. Vaak is het een kleine vondst: een steek, een knoop of een andere manier om iets samen te brengen. Wanneer deze ingreep wordt herhaald, ontstaat er een ding. Dit principe, dat ook aan de basis staat van het maken van textiel, is steeds terug te vinden in zijn werk. Zelf zegt hij dat zijn houding vaak opportunistisch is. Het gaat  om het beste te halen uit de gekozen materialen en productietechnieken. Zijn doel is dat het eindproduct in kwaliteit de optelsom van de individuele materialen overstijgt. Het moet een waardevol ding worden, hoe simpel of knullig het ook is gemaakt, hoe goedkoop of lelijk de grondstof ook is. In de eerste oogopslag zit de verleiding, in de tweede mogelijk de herkenning. 

Bertjan Pot, Patch, 2018
Bertjan Pot, Patch, 2018
Bertjan Pot, Mask, 2018
Bertjan Pot, Mask, 2018

Knutselen

Voor deze tentoonstelling probeerde Pot zo veel mogelijk ideeën die hij kreeg in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling te realiseren, zonder vraag van een fabrikant of andere opdrachtgever. Hij ging aan de slag met eenvoudige materialen zoals plastic lepeltjes, strijkkralen, touw, band, geodriehoeken, plastic tasjes en hot glue, veel hot glue. Het zijn ready-mades waarmee hij het tempo van zijn ideeën probeerde bij te houden. Je kreeg tijdens deze tentoonstelling inzicht in het artistieke proces van Bertjan Pot; het spelen, het denken, het onderzoek van materiaal en constructie, de creativiteit en de oplossingen, die samen leiden tot een nieuwe vorm.

"Ik ben altijd goed geweest in het maken van modelletjes en vind het jammer dat de carrière van een createur soms verschuift van een bevlogen maker naar een manager. In deze tentoonstelling ben ik zeker de maker."

Design

Pot staat kritisch tegenover de huidige designwereld. Of mensen zijn werk nu kunst of design noemen interesseert hem steeds minder. Het gaat hem over dingen maken. "Mijn hart ligt zeker in het verlengde van de industriële revolutie. Als je dingen maakt vandaag de dag, zul je je daar altijd toe moeten verhouden, of je dat nu met je handen doet, of met machines. Net zoals iedere hedendaagse schilder op de hoogte moet zijn van het feit dat fotografie bestaat."

Hot Glue - Videoportret Bertjan Pot, 2018