:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 21 mei 2018

Babel Bookspace

In één van de projectruimtes van het museum zoomt Karin de Jong, kunstenaar en curator van de Rotterdamse Printroom, in op de vitale rol van het boek als bron van kennis en op de vertaling als bron van verwarring. Er was werk te zien van een viertal kunstenaars die verspreid over de wereld wonen en werken en tijdens de tentoonstelling vond in Babel Bookspace een gevarieerd programma van lezingen en activiteiten plaats.

Als het verhaal over de toren van Babel de kop op steekt, broeit er iets in de wereld. Pieter Bruegel schildert zijn toren op het moment dat de positie van de kerk wordt ondermijnd door het humanisme, de moderne wetenschap en de bloeiende internationale handel. In plaats van één heldere (opgelegde) visie, heerst er verwarring: hoe nu verder? Staat het grootse virtuele bouwwerk dat onze hoog technologische samenleving tot stand heeft gebracht op instorten, of kunnen er nog een paar verdiepingen bij? Wat gebeurt er met de individuele expressie nu alle informatie wordt gecodeerd?

Foto's: Lotte Stekelenburg
Foto's: Lotte Stekelenburg

Babel Bookspace  – PrintRoom

PrintRoom is een projectruimte en winkel aan de Schietbaanstraat in Rotterdam en volledig gewijd aan kunstenaarsboeken, small press publicaties en bijzonder drukwerk van kunstenaars en ontwerpers uit de hele wereld. De vitrines in de tentoonstelling bevatten inspirerende voorbeelden die vertellen over het fenomeen van de bibliotheek en het archief. Ze gaan in op de veranderde rol van het boek in onze digitale samenleving. Ook wordt het begrip ‘vertaling’ van verschillende kanten onder de loep genomen. De selectie is afkomstig uit de collectie van PrintRoom en de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door