:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Fondsen en stichtingen

Aankopen, tentoonstellingen, educatieve projecten en nog veel meer: fondsen en stichtingen maken het mede mogelijk. Ze zijn van onschatbare waarde voor Museum Boijmans Van Beuningen.

Contact

Sluit het werk van Museum Boijmans Van Beuningen aan bij de doelstellingen van uw fonds en heeft u interesse in samenwerking? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Neem contact op met Rick Kooijman, Relatiemanager 010-4419 447 of via Rick.Kooijman@boijmans.nl

De volgende fondsen en instellingen steunen het museum:

 

 • Ammodo 
  Op het gebied van kunst steunt Ammodo vernieuwende projecten en zoekt hiervoor actief naar partners. In de periode 2012 – 2019 maakte Ammodo de serie Sensory Spaces mogelijk. Vanaf 2023 steunt Ammodo de serie Le Miroir Vivant. In beide gevallen stelt de stichting het museum in staat om baanbrekende en nieuwe presentaties te realiseren door internationale kunstenaars. Het museum is verheugd over deze bijzondere meerjarige samenwerkingen.

 • Blockbusterfonds
  Het Blockbusterfonds is in 2012 opgericht om cultureel ondernemerschap te stimuleren en de realisatie van uitzonderlijke evenementen met ‘blockbusterpotentie’ mogelijk te maken. Het Blockbusterfonds is een samenwerking tussen de VandenEnde Foundation, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij. In 2019 droeg het fonds bij aan de laatste tentoonstelling in het museumgebouw: Nederland <=> Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld.

 • Boekenfonds Elisabeth Grent / F.J.A.M. van der Helm
  Het boekenfonds is opgericht door F.J.A.M. van der Helm en Elisabeth Grent om boeken op (cultuur)historisch gebied op de markt te laten verschijnen. Het fonds steunde de publicatie Een droomcollectie. Surrealisme in Museum Boijmans Van Beuningen die in 2017 uitkwam. We zijn verheugd dat de heer Van der Helm in 2022 een Fonds op Naam bij het museum heeft opgericht: het Publicatiefonds Frans van der Helm. 

 • Erasmusstichting
  De Erasmusstichting beoogt met financiële bijdragen het onderwijs, de kunsten en de wetenschap in Rotterdam te bevorderen. Zij doet dit overeenkomstig de wensen van dr. Elie van Rijckevorsel, die in 1911 de Erasmusstichting heeft opgericht. In 2020 droeg het fonds bij aan het restauratieatelier papier in Depot Boijmans Van Beuningen, dat sindsdien naar dr. Elie van Rijckevorsel is genoemd. In 2022 droeg de stichting bij aan de aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró.

 • Elise Mathilde Fonds
  Het Elise Mahtilde Fonds steunt projecten in de regio's Utrecht en Rotterdam. Het fonds draagt bij aan de realisatie van Depot Boijmans Van Beuningen, in het bijzonder aan het restauratieatelier voor grote objecten. Ook steunde het fonds in 2022 de aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró.

 • Fonds 21
  Fonds 21 maakt ondernemende, culturele en bijzondere sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk. Het fonds steunt spraakmakende grote en kleine projecten op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. Zo biedt Fonds 21 aanvragers de kans om hun ambities te verwezenlijken. In 2018 en 2020 steunde het fonds projecten gericht op studenten van het mbo (Van Kijken naar Zien en Kunst/Werk). Tijdens corona steunde het fonds de tentoonstelling Boijmans Ahoy drive thru-museum. Vanaf 2020 steunt Fonds 21 de ontwikkeling en realisatie van Zuid.Boijmans. Vanaf 2022 kan het museum dankzij de steun van Fonds 21 een trainee conservator educatie aannemen.

 • G.Ph. Verhagen-Stichting
  De G.Ph. Verhagen-Stichting is in 1950 opgericht door de Kralingse industrieel G.Ph. Verhagen. De Stichting heeft tot doel het verlenen van steun aan sociale en culturele instellingen, die in groot Rotterdam gevestigd zijn. De G.Ph. Verhagen-Stichting draagt bij aan de realisatie van Depot Boijmans Van Beuningen. In 2022 draagt de stichting bij aan 2022 de aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró

 • Interreg Vlaanderen Nederland
  Interreg Vlaanderen-Nederland subsidieert samenwerkingsprojecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Het grensoverschrijdende karakter van een Interreg-project is essentieel: er vindt intensieve samenwerking plaats tussen partners aan beide zijden van de grens, waarbij alle partners zorgen voor aanvullende financiering. Interreg wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Met steun van Interreg werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen in een consortium van 12 universiteiten, bedrijven en musea, om te komen tot een ‘tafelmodel’ synchroton, waarmee Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe stap kan zetten in het materiaalonderzoek van kunstwerken.

 • K.F. Hein Fonds
  Het K.F. Hein Fonds is opgericht door directeur en later commissaris van de Steenkolen Handelsvereniging Karl Friedrich Hein. Het fonds richt zich op het bevorderen van monumentenzorg, natuurbehoud, volksgezondheid, cultuur, volksontwikkeling en maatschappelijk werk. Het K.F. Hein Fonds draagt in 2017 bij aan de tentoonstelling ‘Gek van Surrealisme’ en in 2018 aan de tentoonstelling 'Pure Rubens'.

 • Kickstart Cultuurfonds
  Het Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Met het tijdelijke Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. In 2020 steunde het fonds de tentoonstelling Boijmans Ahoy drive-thru museum.

 • M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting
  De Gravin van Bylandt Stichting is een vermogensfonds dat financiële steun biedt aan stichtingen en verenigingen die projecten tot stand willen brengen in het algemeen belang van mens en/of dier in Nederland. De stichting steunt in 2018 de tentoonstelling 'Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad' en in 2019 aan Zuid.Boijmans.

 • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
  Met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen in een consortium van 12 universiteiten, bedrijven en musea, om te komen tot een ‘tafelmodel’ synchroton ontwikkeld worden, waarmee Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe stap kan zetten in het materiaalonderzoek van kunstwerken.

 • Mondriaan Fonds
  Het Mondriaan Fonds is het landelijke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed. Het fonds steunt een groot aantal projecten zoals de tentoonstelling Boijmans Ahoy drive thru-museum; het project Family of Objects, Kunst en leven tussen de ruïnes en een drietal residencies op Zuid.Boijmans. Daarnaast biedt het fonds ondersteuning bij het doen van aankopen zoals in 2019 het schilderij Again, the Gemini are in the Orchard van Leonora Carrington en in 2022 Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró. Ook steunt het fonds het museum met een bijdrage uit het Collectieprogramma bij het doen van aankopen van kunst van na 1945 van Nederlandse kunstenaars.

 • Pieter de Joode Stichting
  De Pieter de Joode Stichting ondersteunt onder andere instellingen in Rotterdam en omstreken. In 2018 draagt de stichting bij aan Kunst4Kids.

 • Prins Bernhard Cultuurfonds
  Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt cultuur via het landelijke fonds en verschillende particuliere Cultuurfondsen op naam. Het museum dankt in het bijzonder ook het Breeman Talle Fonds. In 2019 steunt het fonds de tentoonstelling 'Nederland <=> Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld'. In 2022 steunt het fonds het project Family of objects. Vanuit de afdeling ‘Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland’ wordt tweemaal een bijdrage gedaan aan Zuid.Boijmans.

 • Stichting Bevordering van Volkskracht
  Stichting Bevordering van Volkskracht werd in 1923 opgericht door Willem Burger. Het fonds draagt vanuit de voormalige Stichting Swart- van Essen bij aan de realisatie van het restauratie-atelier voor schilderijen. In 2022 steunt de stichting de aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró.

 • Stichting Boek & Wurm
  Stichting Boek & Wurm is opgericht in 2010 en maakt restauratie en conservering van waardevolle boeken en werken op papier mogelijk. De stichting maakt in 2017 de restauratie mogelijk van zestig oude drukken en boekbanden met prenten en tekeningen. In 2017 toont het museum ook de etsen van Rembrandt die zijn gerestaureerd met steun van Stichting Boek & Wurm. In 2018 kan het museum ruim 300 historische boekbanden conserveren dankzij de steun van de stichting.

 • Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderslandsch Fonds
  Stichting dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds werd in 1941 opgericht door de koopman, beoefenaar van de wetenschap en diplomaat, Hendrik Muller. Het fonds steunt onder andere belangwekkende wetenschappelijke publicaties, catalogi van tentoonstellingen en andere culturele en historische studies. In 2018 draagt de stichting bij aan de publicatie 'Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad'.

 • Stichting Dorodarte
  Stichting Dorodarte steunt met name instellingen die zich bezig houden met kinderen en/of kunst. In 2019 draagt de stichting bij aan de realisatie van het project Kunst/Werk. In 2021 ondersteunt de stichting de hoogtepuntenpresentatie in het depot.

 • Stichting Droom en Daad
  Stichting Droom en Daad is opgericht om Rotterdam nog mooier en beter te maken door projecten te initiëren en initiatieven te ondersteunen op het gebied van kunst en cultuur. In de periode 2019-2022 steunde de stichting een 11 tentoonstelling bij 8 buurmusea, waardoor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen tijdens de sluiting zichtbaar bleef. Het betrof de tentoonstelling Picasso op papier, De duizelingwekkende verbeelding van Piranesi, en Meesterlijk! in de Kunsthal Rotterdam; Branding Rotterdam en Kunst stelt alles voor in het Chabot Museum;  Rothko en ik in het Stedelijk Museum Schiedam;  Samensmeden- Meesters in Zilver in het Belasting & Douane Museum; Mensbeelden – Kracht & Kwetsbaarheid in het Erasmus MC; REMIX Rotterdam. Boijmans X Wereldmuseum; Maritieme Meesterwerken in het Maritiem Museum.

 • Stichting Gifted Art
  De Stichting Gifted Art is in het leven geroepen om onderzoek naar beeldende kunst te bevorderen. Ook steunt de stichting musea bij de aankoop van belangrijke kunstwerken. In 2019 steunt de stichting de tentoonstelling  Nederland <=> Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld'. 

 • Stichting Groenendijk-Clemens
  De Stichting Groenendijk-Clemens is op 15 december 2008 opgericht en wil een bijdrage leveren aan kunst, cultuur, onderwijs, wetenschap, welzijn en zorg. In 2016, 2017 en 2018 maakt de stichting de Boijmans Museumbus mogelijk.

 • Stichting Harten Fonds
  De stichting Harten Fonds werd opgericht op 27 december 1988 door Jaap Harten, auteur van o.m. De Getatoeëerde Lorelei. Het Harten Fonds wil de kunst en letteren in Nederland bevorderen. Het fonds steunt de publicatie 'Nederland <=> Bauhaus. Pioniers van een nieuwe wereld' die verschijnt in 2019. IN 2021 ondersteunt de stichting de publicatie Voortschrijdend inzicht. Een biografie van de collectie vormgeving.

 • Stichting Het Nederlandse Gebruiksvoorwerp
  De stichting steunt de publicatie Voortschrijdend inzicht. Een biografie van de collectie vormgeving.

 • Stichting Mevrouw K. Hooykaas-la Lau Fonds
  De Stichting Mevrouw K. Hooykaas-la Lau Fonds steunt projecten gericht op de doelgroep blinden en slechtzienden. Het fonds steunt in 2017 het project 'Ogen en oren tekort' en in 2019 ook het vervolg daarop ‘Ongezien Boijmans 2.0’.

 • Stichting Mr. J.W. Frederiks
  De stichting steunt in 2021 de publicatie Voortschrijdend inzicht. Een biografie van de collectie vormgeving.

 • Stichting Organisatie van Effectenhandelaren te Rotterdam
  De stichting Organisatie van Effectenhandelaren steunt sociaal-culturele activiteiten in het bijzonder te Rotterdam. In 2018 draagt de stichting bij aan de tentoonstelling 'Kunst4Kids'. 

 • Stichting Pieter Haverkorn van Rijsewijk
  De stichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek, publicaties, proefschriften, tentoonstellingen of andere publieke manifestaties die gericht zijn op beeldende kunst, kunstnijverheid en toneel uit de periode van de 17e tot en met het begin van de 20e eeuw. In 1994 werd de stichting opgericht door R.Th.C.Haverkorn van Rijsewijk die tevens het vermogen schonk. De stichting steunt in 2018 de publicatie 'Boijmans in de oorlog'. In 2021 steunt de stichting de publicatie ‘Voortschrijdend Inzicht. Een biografie van de collectie vormgeving’.

 • Stichting Schouwenburgh
  Stichting Schouwenburgh steunt projecten en andere initiatieven die bijdragen tot sociale, economische en culturele ontplooiing van mensen in binnen- en buitenland. 2018 droeg de stichting bij aan het project Van Kijken naar Zien.

 • Stichting Stad Rotterdam anno 1720
  De Stichting Stad Rotterdam anno 1720 komt voort uit de De Levensverzekering Maatschappij Stad Rotterdam N.V. De stichting ondersteunt kleinschalige projecten in de regio Rijnmond die een maatschappelijk doel dienen. De stichting draagt in 2018 bij aan de tentoonstelling 'Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad'.

 • Stichting Zabawas
  Stichting Zabawas is opgericht in 2004 en steunt projecten op het gebied van cultuur, natuur, geneeskunde, sport en educatie die de Nederlandse samenleving ten goede komen. In 2017 steunt de stichting de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’. In 2021 steunt de stichting de publieksbegeleiding in Depot Boijmans Van Beuningen.

 • Stichting Verzameling Van Wijngaarden-Boot
  De Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot is in 1931 opgericht door mr. Van Wijngaarden, notaris te Rotterdam, en zijn vrouw. Het fonds wil het kunst- en culturele leven in Rotterdam stimuleren. In 2017 Draagt het fonds bij aan de tentoonstelling 'Gek van surrealisme', en in 2018 aan de tentoonstelling 'Pure Rubens'.

 • Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
  Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie is een cultuurfonds voor architectuur, vormgeving, e-cultuur en alle mogelijke crossovers. In 2020 steunt het fonds het project ‘Afbreekeconomie’. In 2022 steunt het fonds het programma Zuid.Boijmans.

 • TEFAF Restauratiefonds
  Het fonds steunt in 2021 de restauratie van het schilderij Populierenlaan bij Nuenen van Vincent van Gogh.

 • The Getty Foundation
  The Getty Foundation is in 1984 opgericht door de J. Paul Getty Trust. The Getty Foundation ondersteunt initiatieven gericht het behoud van en het vergroten van de kennis van beeldende kunst. Met steun van The Getty Foundation kan Museum Boijmans Van Beuningen drie fellows en een onderzoeksassistent aanstellen die zullen werken aan de totstandkoming van de wetenschappelijke bestandscatalogus van de Italiaanse tekeningen in Museum Boijmans, deel I: 1400-1600. Deze omvat ongeveer 440 tekeningen, waaronder zeldzame werken van Pisanello, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Giorgione, Rafaël, Pontormo, Veronese en Tintoretto. In 2022 deed de foundation een aanvullende toekenning voor de publicatie van de digitale catalogus.

 • Turing Foundation
  De Turing Foundation werd in 2006 opgericht door Pieter Geelen en zijn vrouw Françoise met de opbrengsten die hij als mede-oprichter van TomTom verkreeg bij de beursgang van dat bedrijf. Bij de oprichting kozen Pieter en Françoise Geelen vier bestedingsdoelen: Kunst, Onderwijs, Natuurbescherming en Leprabestrijding. In 2018 steunt de stichting de tentoonstelling 'Pure Rubens'. In 2013 won Museum Boijmans Van Beuningen de prestigieuze Turingtoekenning.

 • Van der Mandele Stichting
  De Van der Mandele Stichting is in 1936 opgericht door Mr. K.P. van der Mandele en zijn echtgenote H.S.M van der Mandele - Van Bosse. De Stichting verleent financiële steun aan instellingen die op maatschappelijk, sociaal en cultureel gebied een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. In 2018 draagt de stichting bij aan de tentoonstelling 'Kunst4Kids'.

 • Van Leeuwen Van Lignac Stichting
  De Van Leeuwen Van Lignac Stichting is opgericht in 1995 door de Rotterdamse ondernemer Abraham van Leeuwen (1918-2001). De doelstelling van de stichting is het bevorderen van het welzijn van de Rotterdamse bevolking. Het museum ontvangt in 2016 steun voor de tentoonstelling ‘Alles kids’. In 2018 steunt de stichting  het MBO project 'Van Kijken naar Zien'.

 • Vereniging Rembrandt
  Al 130 jaar steunt de Vereniging Rembrandt musea bij de aankoop van kunst. Reeds vele aankopen zijn door de Vereniging Rembrandt mede mogelijk gemaakt waaronder topstukken van Jheronimus Bosch, Salvador Dalí, Vilhelm Hammershøi, René Magritte, Claes Oldenburg, Rembrandt van Rijn, James Rosenquist en Yves Tanguy. De afgelopen jaren kon het museum rekenen op steun bij de aankoop van De Madonna te midden van heiligen, Apollo van Max Beckman, De Songes drolatique de Pantagruel en Peinture-poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi).

 • VriendenLoterij
  VriendenLoterij, de cultuurloterij van Nederland, steunt goede doelen en culturele organisaties die werken aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed. Museum Boijmans Van Beuningen is vaste partner van VriendenLoterij. De loterij draagt bij aan grote aankopen en tentoonstellingen, zoals in 2022 de aankoop van Peinture poème (Musique, Seine, Michel, Bataille et moi) van Joan Miró. Daarnaast heeft de VriendenLoterij een belangrijke financiële bijdrage geleverd ten behoeve van Depot Boijmans Van Beuningen.
 • VSBfonds
  Het VSBfonds steunt kunst en cultuur in de breedste zin van het woord.  In 2017 steunt het fonds de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’ en 'Change the System'. In 2018 steunt het fonds de tentoonstelling 'Pure Rubens'. In 2021 steunt het fonds de publieksbegeleiding in Depot Boijmans Van Beuningen.

 • VZW Natuurbehoud Pater David
  VZW Natuurbehoud Pater Davids ondersteunt de Boijmans Studie over de collectie Schoufour-Martin. Deze collectie wordt in 2017 tentoongesteld in het museum. Daarnaast draagt de VZW bij aan het restauratie-atelier organische materialen, dat vernoemd is naar haar oprichters, de heer en mevrouw Schoufour-Martin.

Het museum dankt daarnaast alle fondsen en stichtingen die anoniem wensen te blijven. In ons jaarverslag kunt u meer lezen over de steun van de fondsen.