:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Images of a moving city (Images of a moving city)

Images of a moving city (Images of a moving city)

Karel Doing (in 2000)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

In zijn films grijpt beeldend kunstenaar en filmmaker Karel Doing onder meer terug op de filmexperimenten uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, waarin het moderne (stads)leven dikwijls een belangrijke rol speelt. In een pure visuele taal worden in deze experimentele films vooral de dynamiek en het ritme van de stad en (de gevolgen van) de moderne technologie weergegeven. Deze beeldtaal komt terug in 'Images of a moving city', waarin de stad Rotterdam centraal staat, de plek waar de van oorsprong Australische Doing leeft en werkt. Het motto van de film is 'There is something special about the ordinary'. Doing beschrijft het werk zelf als een stadssymfonie over Rotterdam, een stad in transitie. De zwart-witfilm begint met een lang shot van vangrails langs een autoweg, begeleid door ritmische muziek. Doing legt stratenvegers vast en laat naast terugkerende beelden van het verkeer close-ups zien van anonieme stadsbewoners met een verglijdende stad op de achtergrond. Door het ontbreken van een verhaallijn en door de stad en haar bewoners vanuit ongebruikelijke standpunten te filmen, krijgen de plekken en gebeurtenissen in Rotterdam een abstracte en universele betekenis.

Naast 'Images of a moving city' werd de film 'Maas Observation' (1996-1997) aangekocht voor de Stadscollectie. Deze film, die Doing samen met de Brit Greg Pope maakte, is een ritmische observatie van de Rotterdamse Maasvlakte. Samen met Pope stelde Doing in 1997 het filmprogramma 'Stadssymfonieën' voor Museum Boijmans Van Beuningen samen, met experimentele films vanaf de jaren twintig tot de jaren negentig van de twintigste eeuw.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Images of a moving city (Images of a moving city)
Materiaal en techniek 35mm-film overgezet op 16mm-film, zwart-wit, geluid
Objectsoort
Film > Audiovisueel werk > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Duur (min) 37
Duur (sec) 10
Makers Kunstenaar: Karel Doing
Inventarisnummer Stad-FI 3
Credits Aankoop / Purchase: 2001
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 2001
Vervaardigingsdatum in 2000
Onderzoek Stadscollectie
Object
Techniek
35mm-film > Film (techniek) > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
16mm-film > Film (techniek) > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Zwart-wit (film) > Beeld > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Optisch geluid > Geluid > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker

Karel Doing

Canberra 1965

Bekijk het volledige profiel