:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Amnesie van een landschap

Amnesie van een landschap

Jeanne van Heeswijk (in 2006-2009)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

De N470 - een nieuwe provinciale weg die Rotterdam, Delft en Zoetermeer met elkaar verbindt - vormt het uitgangspunt van de installatie en documentaire 'Amnesie van een landschap' van de Rotterdamse kunstenaar Jeanne van Heeswijk. Op een matzwarte tafel voorzien van een subtiel patroon van getekende en gefreesde landkaarten, staan 120 lcd-schermpjes opgesteld die doen denken aan autospiegels. De beeldschermpjes tonen evenzoveel roadmovies die tussen 2006 en 2009 zijn opgenomen en laten verschillende gebruikers van de N470 zien. De geportretteerden vertellen wat de aanleg van de provinciale weg en de daarmee gepaard gaande verandering van het landschap voor hen betekent. Terwijl de autochtone bewoner treurt om het oprukken van de stad en het veranderende landschap, blijkt de bewoner van de Vinex-wijk in deze nieuwe groene en rustige omgeving juist heel gelukkig. Door de gewijzigde infrastructuur vervagen de herinneringen aan het oude landschap na verloop van tijd. Met de titel 'Amnesie van een landschap' vestigt de kunstenaar de aandacht op dit verlies.

Van Heeswijk staat bekend om haar sociaal geëngageerde projecten, die veelal in de openbare ruimte plaatsvinden. De dialoog tussen mensen, instanties en de overheid speelt daarbij een belangrijke rol.

Soms mondt haar werk uit in installaties die kunnen worden aangekocht, waarvan 'Amnesie van een landschap' een voorbeeld is. Met deze installatie visualiseert Van Heeswijk op kernachtige wijze hoe de grenzen van een stad als Rotterdam worden opgerekt en wat voor gevolgen dat heeft voor de bewoners en voor aangrenzende gebieden. Vanwege deze thematiek past Van Heeswijks kunstwerk goed binnen de Stadscollectie.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Amnesie van een landschap
Materiaal en techniek Maquette met beeldschermen en video (kleur, geluid)
Objectsoort
Video-installatie > Video installation > Video > Audiovisueel werk > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Duur (min) 51
Makers Kunstenaar: Jeanne van Heeswijk
In samenwerking met: Brechtje Schoofs
In samenwerking met: Paul Sixta
In samenwerking met: Aram Voermans
In samenwerking met: Marten Winters
In samenwerking met: Marcel van der Meijs
Inventarisnummer Stad-I 4 a-d
Credits Aankoop 2010 Gemaakt in samenwerking met Brechtje Schoofs, Paul Sixta, Aram Voermans, Marten Winters en Marcel van der Meijs. In opdracht van Provincie Zuid-Holland en Kunstgebouw in het kader van ‘Echt Zien, kunst rondom de N470’
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 2010
Vervaardigingsdatum in 2006-2009
Externe tentoonstellingen Auftrag Landschaft / (com)mission Landscape (2016)
Onderzoek Toon onderzoek Stadscollectie
Toon onderzoek Digitising Contemporary Art
Materiaal
Object
Techniek
Kleur (film) > Beeld > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Digitale video (techniek) > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek
Geluid > Audiovisueel werk > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker

Jeanne van Heeswijk

Schijndel 1965

Bekijk het volledige profiel