:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Projecten Zuid.

Bekijk hieronder de verschillende projecten op Zuid. Met onder andere Creave Studio, Franky Sticks en Vince Blok.

Latisha Sparks

#Commission
In de zomer van 2022 deden we een open call voor een opdracht voor Zuid. Boijmans Van Beuningen. Uit meer dan 50 inzendingen kunnen we eindelijk onze definitieve selectie bekendmaken: Latisha Sparks! Latisha presenteert haar project Many and The Same. Hiervoor werkt ze samen met Raz van Isac en Zuzanna Klimkiewicz. Het trio kijkt uit naar jullie komst bij Zuid. Boijmans! Boek een gratis tijdslot om mee te doen via www.manyandthesame.com

Met dank aan Mondriaan Fonds voor de steun van de commissie.

Latisha Sparks
Latisha Sparks. Beeld: Mark Bolk

Pris Roos

#Commission
Pris Roos is kunstenaar, curator, onderzoeker en verhalenverteller. De toko is voor haar een grote inspiratiebron: een plek van samenkomst, kleuren, geuren, eten, verhalen en een mix van mensen van verschillende achtergronden. In haar werk reflecteert ze op thema’s als identiteit, migratie en herinnering.

Voor haar nieuwe project Hoffie onderzoekt Pris hoe de verschillende waarden van de toko zijn te vertalen naar de ruimtes van Boijmans op Zuid. Ze nodigt bevriende makers en kunstenaars uit om hier met haar over mee te denken. Samen zullen zij verschillende buurtbewoners portretteren en werken aan een openbare kinderbibliotheek met boeken waarin iedereen zich herkent. De deur staat open voor iedereen die wil meedoen.

Pris Roos
Pris Roos. Beeld: Mark Bolk

Alona van Rosmalen

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Alona de rol en positie van moeders in de kunstwereld, in het bijzonder vrouwen van kleur.

Alona: "Ik verdiep me voor dit onderzoek in het onderwerp van moederschap, hoe dit geïnstitutionaliseerd wordt en wat de praktijk van ‘mothering’ is. Deze verschillende kanten van moederschap legt de maatschappelijke problemen van een geïdealiseerd beeld bloot en het effect dat dit heeft op specifiek vrouwen van kleur. Hierbij zal ik kijken hoe kunst en creativiteit van betekenis kan zijn in het leven van moeders.”

Alona van Rosmalen
Alona van Rosmalen. Beeld: Mark Bolk

Pip Passchier

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Pip hoe we naar Rotterdam-Zuid kunnen kijken door de ogen van kinderen.

Pip: "Met de vormen verzamelaar rijden we door de wijk om vormen te verzamelen met kinderen uit de buurt. Elke week een andere plek, met een ander uitzicht. De openbare ruimte zit vol toevalligheden en verrassingen waar iedereen anders naar kijkt. In de kunstwerken van de kinderen krijg je een inkijk hoe zij dit zien. Dit resulteert in te gekke werken die steeds verschillend van vorm zijn."

Pip Passchier
Pip Passchier. Beeld: Aad Hoogendoorn

Mar Muñoz Aparici

#Fellowship
In het kader van haar fellowship onderzoekt Mar de rol van culturele instellingen in de publieke ruimte van de buurt. Haar onderzoek loopt van mei tot december 2022.

Mar: "Zuid. Boijmans Van Beuningen is een unieke plek door de samenkomst van een diverse culturele context in een multifunctioneel gebouw met een breed aanbod van publieke diensten. Tijdens mijn Fellowship experimenteer ik met drempel-verlagende ruimtelijke interventies om bewoners van Rotterdam Zuid in contact te laten komen met het culturele aanbod van Boijmans op Zuid."

Mar Muñoz Aparici
Mar Muñoz Aparici. Beeld: Mark Bolk

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen werkt met verschillende kunstenaars en organiseert regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder het archief van de kunstprojecten, events, workshops en meer.

Meer over de projecten
Archief Zuid.
Beeld: Mark Bolk