:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Projecten Zuid.

Bekijk hieronder het archief van verschillende projecten op Zuid. Met onder andere Creave Studio, Franky Sticks en Vince Blok.

Sotoe

#Commission
In het kader van ‘The Artist as Educator’ begon
Creave Studio (Roberto Romello en Romy Zhang) met het in kaart brengen van hoe leren plaatsvindt in niet-geïnstitutionaliseerde contexten. Niet op school of in een museum, maar bijvoorbeeld rond de keukentafel of bij het plaatselijke basketbalveldje. Samen met drie kunstenaars, zeven creators in residence en de mensen in hun omgeving gingen ze op onderzoek uit op verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. De gesprekken werden vastgelegd in Sotoe, een audio-visuele tekst die zowel in de wijk als bij Zuid. te zien was. 

Meer over het project
Sotoe
Sotoe door Creave Studio. Beeld: Michelle Piergoelam

Helden van Zuid

De creativiteit in Rotterdam-Zuid bloeit en veel jonge makers halen hier hun inspiratie. Boijmans ging in gesprek met drie jonge makers in Rotterdam-Zuid: hoe zien zij het museum van de toekomst en wat verbindt hen met Zuid.?

De verhalen van Jayda Reeberg, Gyatso Davids en Isa Zichterman zijn vastgelegd door filmmaakster Loes Korten. De drie korte documental stories nemen je mee in een reis door hun leven, werk en carrière. Via deze verhalen krijgen de jonge makers een podium, en worden zij de helden van Zuid.

Meer over het project
Helden van Zuid
Jayda voor Helden van Zuid. Beeld: Loes Korten

The Artist as Educator

Voor het programma 'The Artist as Educator’ zijn twekunstenaars en een collectief uit Rotterdam gevraagd om een artistiek maakproces op te zetten dat ook educatief is. Seecum Cheung, Creave Studio en Priscila Fernandes zijn op deze vraag ingegaan en hebben elk een eigen project opgezet. Deze publicatie is een terugblik op dit gehele programma dat in het najaar van 2021 plaatsvond.  

Meer over het programma
The Artist as Educator
The Artist as Educator door Priscila Fernandes. Beeld: Michelle Piergoelam

Muurschildering als afspiegeling van de wijk

#Commission
Kunstenaar Franky Sticks heeft een afspiegeling van de wijk gevangen in een 15 meter brede panoramische muurschildering in Rotterdam-Zuid. Gesprekken, mode, architectuur en verborgen verwijzingen naar de Boijmans collectie komen hier samen.

Meer over het project
Muurschildering als afspiegeling van de wijk
Muurschildering door Franky Sticks. Beeld: Rokus Wilmink

I Never Knew About Fauvism

#Commission
I Never Knew About Fauvism
is een muurschildering gemaakt door Vince Blok, een in Rotterdam-Zuid gevestigde schilder en beeldhouwer. Op het schilderij, in het water, ligt een boot geschilderd vanuit het perspectief van de kijker. Het thema ‘water’ was meegegeven aan Blok die zich inspireerde op de diversiteit van Rotterdam Zuid, de reflectie van het water als een (vervormde) spiegel van de realiteit en het belang van de Maas voor de stad. 
 

Meer over het project
I Never Knew About Fauvism
I Never Knew About Fauvism van Vince Blok. Beeld: Kimberly Vicente

Verlengde Leertijd

Leerlingen in het primair onderwijs gaan op ontdekkingsreis in de wereld van kunst en cultuur. Ze doen dit samen met professionele kunstenaars en museumdocenten waarbij zij tegelijkertijd hun eigen wijk beter leren kennen. De verlengde leertijd-lessen zijn beschikbaar gemaakt voor alle leerlingen uit de zogenaamde Children’s Zone die de focuswijken van Rotterdam Zuid omvatten.

Onze museumdocenten geven les aan onder- en bovenbouw van basisschoolleerlingen uit de directe omgeving van Zuid. We werken hiervoor samen met de SaSavornin Lohmanschool, de Willem van Oranjeschool en de Bogermanschool. Voor Boijmans is het een mooie kans om aan te haken bij de Sport en Cultuur Club en op die manier de wijk ook beter te leren kennen.

Verlengde Leertijd
Beeld: Suzanne Koopstra

Print & Play x Zuid

Een tentoonstelling die je zelf kunt printen en ophangen! Tijdens de pandemie, toen alle musea, galeries en tentoonstellingsruimtes moesten sluiten, maakten Thieu en Marieke hun Print&Play Exhibition: een vrij te downloaden en printbare tentoonstelling. Doe mee aan Print&Play x Zuid. en maak een tentoonstelling in je eigen huiskamer.

Meer informatie
Print & Play x Zuid
Print & Play. Beeld: Florian Braakman

Talentontwikkeling

We nodigen jonge makers uit om samen met ons een talentontwikkelingstraject te realiseren. Na een eerste traject met Vince Blok is nu Franky Sticks bezig met een opdracht Dit traject gaat gepaard met een mentorschap door een meer ervaren kunstenaar. Als onderdeel van het traject wordt de jonge maker gevraagd om een muurschildering te maken in de ruimte waar Boijmans zich heeft gevestigd in Zuid. Hierbij laten ze zich inspireren door de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en de directe omgeving van Zuid. Naar aanleiding van hun werk worden ze gevraagd om ook een programma van workshops en masterclasses te organiseren.

Daarnaast, in gesprek met de wijk, achterhalen we de behoeften van jong talent, om hen te helpen bij hun artistieke en zakelijke professionalisering. Door middel van co-creatie wordt een artistiek programma opgezet dat een waardevolle aanvulling is voor talent in Rotterdam Zuid.

Talentontwikkeling
Franky Sticks aan het werk. Beeld: Rokus Wilmink

De Utopiaan

Eten is wat ons allemaal bindt, met het tafelgerei als stille getuige. Deze voorwerpen worden al jaren verzameld door Boijmans als onderdeel van de collectie vormgeving. Hierbij komen eeuwenoude eetculturen naar voren. In de context van de wereldstad Rotterdam gaan we samen op zoek naar de verbinding tussen de collecties kunst en vormgeving van Museum Boijmans Van Beuningen uit het verleden en de hedendaagse eetculturen in de stad. Door middel van het Tafelspel vertellen we elkaar een nieuw gedeeld verhaal. Samen met schrijver, maker en presentator Abdelkader Benali en theatermaker en actrice Gabby Bakker én met een keukenkast op wielen, gevuld met de collectie van Boijmans en een warme pan soep, gaan we op zoek naar het tafelzilver van Rotterdam-Zuid.

Samen met de buurt wordt zo gewerkt aan een theatraal Tafelspel, een type performance dat afstamt uit de tijd van Erasmus (Rotterdam 1466 – Basel 1536).

De Utopiaan
Fragment van Giuseppe Arcimboldo, 'Humani Victus Intrumenta' (Gereedschappen voor menselijk levensonderhoud), ca. 1569, ets, aankoop met steun van Stichting Lucas van Leyden 2017, collectie Museum Boijmans Van Beuningen

Kinderen aan de slag

Tijdens de lockdown ontwikkelden we samen met de kunstenaars van Putsebocht 3 een inspirerende thuisactiviteit voor de leerlingen van de Verlengde Leertijd-lessen op Zuid. Kunstenares Laura van de Wijdeven stelde een toolkit samen met afvalmaterialen van ScrapXL, waardoor leftovers een tweede leven kregen. Zij verzamelen restmaterialen waar bedrijven en fabrieken vanaf moeten. Wij zien dit niet als afval, maar als middelen om nieuwe objecten of producten van te maken.

Kinderen van verschillende basisscholen in Hillesluis zijn hiermee enthousiast aan de slag gegaan: thuis aan de keukentafel of tijdens de kunstworkshops in de buitenlucht van Boijmans Hillevliet via Sport en Cultuur Club Hillesluis. Alle kunstwerken zijn professioneel gefotografeerd en die foto's zijn weer toegestuurd naar de nieuwe makers. Samen met de Putsebocht 3 hebben we een compilatie gemaakt van de indrukwekkende creaties.

Kinderen aan de slag
Creatie gemaakt met de toolkit. Beeld: Putsebocht 3