:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Projecten Zuid.

Bekijk hier de verschillende kunstprojecten die in de afgelopen tijd op Zuid. Boijmans Van Beuningen hebben plaatsgevonden. Heb je vragen of wil je meer weten over een project? Neem dan contact met ons op!

Metincan Güzel

#Commission
Voor dit project onderzoekt kunstenaar Metincan Güzel winkelinterieurs in Rotterdam-Zuid, wiens eigenaren veelal vanuit Turkije naar Nederland zijn gemigreerd. Metincan bekijkt deze interieurs als een verbeelding van de Turkse diaspora. Bepaalde elementen in de ruimtes creëren een magische omgeving die je meenemen naar een andere tijd en plaats. 
 

Het project heeft als doel de bewuste en onbewuste kennis van de Turkse diaspora te onthullen door het nabootsen van denkbeeldige ruimtes. Metincan merkte namelijk een theatrale gelijkenis in de manier waarop de interieurs worden samengesteld door de winkeliers: ze creëren podia die zowel het hier als het daar oproepen.  

De kennis die is opgedaan in het onderzoekonthult nieuwe perspectieven op politieke vraagstukken die komen kijken bij de diaspora. Een voorbeeld hiervan is het idee van jezelf thuis voelen en tegelijkertijd jezelf ontheemd voelen. Metincan opent met zijn werk een discussie over wat lokale kennis, artistieke productie en theatraliteit in deze context kunnen betekenen en biedt aan deze praktijken mogelijkheden om erkenning te krijgen binnen het culturele werkveld.

Metincan Güzel
Melis Tezkan

Cindy Horst, Daria Pugachova, Diala Brisly en Khalid Shatta

#Hosted*
Vier kunstenaars, die allen een persoonlijke ervaring hebben met oorlog en onderdrukking, komen gedurende twee maanden bij elkaar in Rotterdam om te onderzoeken hoe kunst nieuwe manieren mogelijk kan maken om ervaringen van conflict en onderdrukking over te brengen. 
De residentie wordt afgesloten met een festivalweek waarbij het werk van de kunstenaars onder andere te zien zal zijn bij Zuid. Boijmans Van Beuningen. Meer informatie hierover volgt later. 

*Deze residentie is georganiseerd door PRIO als onderdeel van het INSPIRE-project en wordt ondersteund door het Goethe-Institut, Verhalenhuis Belvedere en Zuid. Boijmans Van Beuningen.

Lees meer over de residentie
Cindy Horst, Daria Pugachova, Diala Brisly en Khalid Shatta
Beeld: Diala Brisly

Quentley Barbara

#Commission 
Beeldend kunstenaar Quentley Barbara maakt enorme kartonnen sculpturen van de mensen die een belangrijke rol spelen in zijn leven, met als doel hun verhalen te delen om anderen te inspireren en om de geportretteerden te motiveren en te ondersteunen. Hij gebruikt karton en ducttape om zijn werk te maken en laat vaak bewust imperfecties achter, omdat dit menselijke eigenschappen weerspiegelt. Momenteel werkt hij aan een portret van zijn goede vriend Johainel, die hij leerde kennen op Curaçao, waar ze beide geboren zijn. Ze verhuisden samen naar Nederland om te studeren en zaten naast elkaar in het vliegtuig. In Nederland werd Johainel ziek en werd hij gediagnosticeerd met MS; een ernstige aandoening die het zenuwstelsel aantast en waarvoor geen medicijn bestaat. Jaren geleden beloofde Quentley al aan zijn vriend dat hij een portret van hem zou maken. Met het werk wil hij zijn kracht laten zien, zijn verhaal vertellen, hem eren en hem steun bieden.   

Lees meer over dit project
Quentley Barbara
Beeld: Mark Bolk

Lotte Wieringa

#Fellowship
Beeldend kunstenaar Lotte Wieringa onderzoekt in Deframing the Painting Frame hoe ze de traditionele schilderijlijst letterlijk uit zijn historische kader kan trekken door met andere mogelijke vormen te experimenteren. Het project wordt een groot vormenexperiment waarvan de uitkomst nog onbekend is. De oude schilderijlijsten en kunstwerken uit de Boijmans collectie zijn de rode draad binnen dit onderzoek.

Lotte's doel is om de schilderijlijst te onderzoeken als medium voor communicatie met de toeschouwer, hoe kan de lijst het beeldend narratief oprekken? Ze onderzoekt hiermee een nieuwe 'taal' binnen haar kunstenaarspraktijk. De lijst wordt onderzocht als de schakel tussen het schilderij en de ruimte waarin het schilderij gepresenteerd en gezien wordt. Voor de vervaardiging van de nieuwe lijsten gebruikt Lotte hedendaags gereedschap. Met een 3D-printer en digitale tekenprogramma's brengt Lotte de handarbeid van iemand die vele eeuwen geleden heeft geleefd opnieuw tot leven. 

Lotte Wieringa
Beeld: Lotte Wieringa

Gemma Medina Estupiñán en Alessandra Saviotti

#Fellowship
Gemma Medina Estupiñán en Alessandra Saviotti van Arte Útil zijn benieuwd om te weten hoe het voelt om iets te geven/krijgen. Dit kan een cadeau zijn, maar je kan natuurlijk ook tijd geven of iemand vragen om je te helpen die iets kan wat jij niet kan. Gemma en Alessandra werken al samen sinds 2012 en zijn zeer geïnteresseerd in andere vormen van samen te leren en werken. Eén onderdeel van hun werk is het digitale archief, wat is opgezet door de kunstenaar Tania Bruguera naar aanleiding van haar tentoonstelling ‘Het museum van Arte Útil' (2012) bij het Van Abbemuseum. Nu gaan zij ook op zoek in de Hillevliet naar manieren waarbij we iets voor elkaar kunnen betekenen.  

Dit programma valt onder de samenwerking tussen RASL (Rotterdam Arts and Sciences Lab) en Zuid. Boijmans Van Beuningen. Dit zal samenkomen in een Summer Studio in juli 2023, Supporting Structures: Re-Imagining Ways to Wellbeing Through the Arts and Sciences.

Gemma Medina Estupiñán en Alessandra Saviotti
Alessandra Saviotti en Gemma Medina Estupiñán. Beeld: Wendy Varela

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen werkt met verschillende kunstenaars en organiseert regelmatig activiteiten. Bekijk hieronder het archief van de kunstprojecten, events, workshops en meer.

Meer over de projecten
Archief Zuid.
Beeld: Mark Bolk