:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Projecten Zuid.

Bekijk hieronder de verschillende projecten op Zuid. Met onder andere Creave Studio, Franky Sticks en Vince Blok.

Alona van Rosmalen

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Alona de rol en positie van moeders in de kunstwereld, in het bijzonder vrouwen van kleur.

Alona: "Ik verdiep me voor dit onderzoek in het onderwerp van moederschap, hoe dit geïnstitutionaliseerd wordt en wat de praktijk van ‘mothering’ is. Deze verschillende kanten van moederschap legt de maatschappelijke problemen van een geïdealiseerd beeld bloot en het effect dat dit heeft op specifiek vrouwen van kleur. Hierbij zal ik kijken hoe kunst en creativiteit van betekenis kan zijn in het leven van moeders.”

Alona van Rosmalen
Alona van Rosmalen. Beeld: Alona van Rosmalen

Pip Passchier

#Fellowship
Tijdens haar fellowship onderzoekt Pip hoe we naar Rotterdam-Zuid kunnen kijken door de ogen van kinderen.

Pip: "Met de vormen verzamelaar rijden we door de wijk om vormen te verzamelen met kinderen uit de buurt. Elke week een andere plek, met een ander uitzicht. De openbare ruimte zit vol toevalligheden en verrassingen waar iedereen anders naar kijkt. In de kunstwerken van de kinderen krijg je een inkijk hoe zij dit zien. Dit resulteert in te gekke werken die steeds verschillend van vorm zijn."

Pip Passchier
Pip Passchier. Beeld: Aad Hoogendoorn

Mar Muñoz Aparici

#Fellowship
In het kader van haar fellowship onderzoekt Mar de rol van culturele instellingen in de publieke ruimte van de buurt. Haar onderzoek loopt van mei tot december 2022.

Mar: "Zuid. Boijmans Van Beuningen is een unieke plek door de samenkomst van een diverse culturele context in een multifunctioneel gebouw met een breed aanbod van publieke diensten. Tijdens mijn Fellowship experimenteer ik met drempel-verlagende ruimtelijke interventies om bewoners van Rotterdam Zuid in contact te laten komen met het culturele aanbod van Boijmans op Zuid."

Mar Muñoz Aparici
Mar Muñoz Aparici. Beeld: Noa van den Boogaard

⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame

Juni tot en met september 2022 - lokaal 1.04
#Commission
In '⍰ ⍰ ⍰' wordt een artistiek onderzoek getoond naar de betekenis van Rotterdam-Zuid als kader. ‘Zuid’ is niet enkel een plek op de kaart, maar ook een begrip dat vaak negatieve connotaties oproept. Drie kunstenaars maken als reactie hierop nieuw werk geïnspireerd op hun impressie van de identiteit van ‘Zuid’. 

Meer over ⍰ ⍰ ⍰
⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame
⍰ ⍰ ⍰ / 3 Question Marks, Each Inside A Frame.

Idleness' Owl

#Commission 
Priscila Fernandes gaat in 'Idleness' Owl' op zoek naar parallelle verhalen in een alternatieve collectiegids voor Boijmans. Fernandes verwijst naar kunstwerken in de collectie van Boijmans door zich het innerlijke (en enigszins fictieve) leven van de kunstwerken en hun makers voor te stellen. In Idleness’ Owl lees je het verhaal van een uil die in het depot leeft en wiens honger enkel gestild kan worden door kunst. 

Meer over het project
Idleness' Owl

Archief Zuid.

Zuid. Boijmans Van Beuningen heeft in het verleden aan meerdere projecten gewerkt. Bekijk hieronder het archief.

Meer over de projecten
Archief Zuid.
Print & Play. Beeld: Florian Braakman