:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Transit Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen is in 2019 begonnen met grootschalig renoveren en vernieuwen. Het programma loopt door en de beroemde museumcollectie blijft zichtbaar in het Depot Boijmans Van Beuningen, bij de buren en in Rotterdamse schoolklassen. Ook reist de collectie naar de wereldtop van musea.

Museum Boijmans Van Beuningen vestigt zich vanaf 1935 in het Museumpark in Rotterdam en groeit in 170 jaar uit tot een museum met een internationale topcollectie van 154.000 kunstwerken. Dit gebouw is nu klaar voor renovatie en vernieuwing. De Rotterdamse gemeenteraad besloot op 20 december 2018 om het museum ambitieus te vernieuwen.

“Dit is een investering die Rotterdam en de prachtige collectie van Museum Boijmans Van Beuningen verdienen".

Said Kasmi, wethouder Cultuur.

Renovatie en vernieuwing

In 2019 gaat het museum de noodzakelijke renovatie in. De grootschalige renovatie en vernieuwing zal naar verwachting zeven jaar in beslag nemen en start vanaf de zomer van 2019, direct nadat het monumentale gebouw aan het Museumpark sluit. De asbestsanering neemt naar verwachting een jaar in beslag. In de tussentijd start de selectie van de architect en wordt het Plan van Eisen samengesteld dat de basis vormt voor het voorlopig ontwerp. De collectie blijft gedurende de verbouwing zichtbaar bij (inter)nationale collega instellingen en vanaf 2021 in vol ornaat in Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Foto's: Aad Hoogendoorn.
Foto's: Aad Hoogendoorn.

Transit Boijmans Van Beuningen

In de Transit-periode trekt het museum de stad Rotterdam en de wereld in om publiek te raken met zijn internationale topcollectie. Dat gebeurt na 26 mei 2019 als het museumgebouw sluit voor de vernieuwing. Acht buurlocaties in de stad zijn sinds 8 februari 2019 een unieke samenwerking aangegaan onder de noemer 'Boijmans bij de Buren'. In elf verrassende tentoonstellingen houden zij uiteenlopende collectiestukken bezoekbaar. Boijmans opereert daarnaast in het buitenland met reizende tentoonstellingen. Vanaf schooljaar 2019-2020 maakt het museum Rotterdamse scholieren bekend met échte collectiestukken met Boijmans in de Klas. Ondertussen vordert de bouw van Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld dat in 2021 opent en waar de 154.000 kunstwerken veilig worden getoond en verzorgd.