Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top

Thuisonderwijs Primair onderwijs

Door COVID-19 zijn de scholen tot minstens 6 april dicht, met als gevolg dat er veel ouders en scholen een lastige taak voorgeschoteld krijgen: hoe zorg je ervoor dat onderwijs toegankelijk blijft voor iedereen die thuis zit? Museum Boijmans Van Beuningen wil graag helpen om de druk die ouders en scholen nu ervaren te verlichten. Gelukkig heeft het Boijmans veel educatieve video’s beschikbaar speciaal voor leerlingen, soms ook vergezeld van leuke vragen en opdrachten. We hebben alle video’s en het lesmateriaal verzameld, zodat het gemakkelijk terug te vinden is op deze pagina.

Taal- en rekenprogramma's

Hieronder zijn video's te vinden die zijn gemaakt in het kader van het Boijmans taal- en rekenprogramma, een project dat uitgaat van de kracht van cultuuronderwijs en een onderzoek naar hoe kunstlessen kunnen bijdragen aan taal- en rekenvaardigheden van kinderen.

Paulo met Mondriaan

Papegaai Paulo woont in het museum en gaat vaak op ontdekkingstocht. Deze keer maakt hij kennis met een schilderij van Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt? Deze video is gemaakt voor leerlingen van groep 1/2.

Paulo met Mondriaan

Kunstpraat met Paulo

Papegaai Paulo woont in het museum, hij kent er goed de weg. Maar toch blijft hij telkens dingen tegenkomen die hem verbazen, hij leert er nieuwe woorden en ziet er dingen die hij nog niet kent: een kunstwerk in een gat in de vloer? De video hieronder is gemaakt voor leerlingen van groep 3/4.

Kunstpraat met Paulo.

Tijd met Paulo

Papegaai Paulo gaat dit keer op onderzoek uit: waar komt dat tikkende geluid toch vandaan? Onderweg ziet hij allerlei kunstwerken die op een of andere manier te maken hebben met (het voortgaan van de) tijd. Deze video is gemaakt voor leerlingen van groep 5/6.

Tijd met Paulo.

Perspectief in de kunst

Kunst, wiskunde en rekenen, wat hebben die met elkaar te maken? Alles. Veel technieken die kunstenaars gebruiken, komen zó uit de wiskunde: afmetingen, verhoudingen, perspectief, enzovoort. Onderstaande video is gemaakt voor de Grote Rekendag in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Malmberg, en gaat over perspectief in de kunst.

Perspectief in de kunst