:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 18 januari 2015

The Future of Fashion is Now

In de succesvolle tentoonstelling 'The Future of Fashion is Now' toonde Museum Boijmans Van Beuningen de mode van de toekomst. In drie maanden genoten ruim 83.000 mensen van gerenommeerde vernieuwers als Viktor&Rolf, Hussein Chalayan en Iris van Herpen tot de jongste generatie modeontwerpers van over de hele wereld.

De nieuwste generatie modeontwerpers kijkt met een kritische blik naar het huidige modesysteem. Ze komen met innovatieve oplossingen en frisse ontwerpen op het raakvlak van mode en kunst. Duurzaamheid, futuristische technologieën en de maatschappelijke waarde van kleding zijn thema’s waarmee deze ontwerpers vorm geven aan de mode van de toekomst. ‘The Future of Fashion is Now’ - met niet alleen kleding en accessoires maar ook video’s en installaties - was te zien in de 1500 m2 grote tentoonstellingsruimte van het museum. De tentoonstelling was een initiatief van Han Nefkens Fashion on the Edge.

Mode van morgen

De tentoonstelling liet werk zien van ruim vijftig internationale ontwerpers, van gerenommeerd modehuis tot jong aanstormend talent. Het wereldberoemde modeduo Viktor & Rolf reageerde met een Japanse zentuin op het huidige modesysteem en pleitte voor onthaasting en meer spiritualiteit. Ontwerper Wang Lei (China) toonde traditionele Chinese kostuums van geweven wc-papier en ook Carole Collet (UK) onderzocht duurzame materialen in haar experiment met kantpatronen die groeien uit aardbeienplanten. De hand gebreide creaties van Pyuupiru (Japan) bieden de drager een nieuwe identiteit, bevrijd van de bepalende invloed van het menselijk lichaam. Ook technologische innovaties bieden ontwerpers nieuwe invalshoeken over wat ‘mode’ in de toekomst zou kunnen zijn. Een smartphone opladen onderweg is geen probleem met de jas uit het getoonde ‘Wearable Solar Project’ van Pauline van Dongen.

Zes ontwerpers maakten exclusief voor de tentoonstelling nieuw werk, hiertoe in staat gesteld door de Han Nefkens Fashion on the Edge Award. Op het online platform www.futureoffashion.nl was het werkproces van deze commissies te volgen. Op ARTtube zijn video's te bekijken waarin de zes ontwerpers aan het woord komen. 

 

Han Nefkens Fashion on the Edge

Han Nefkens Fashion on the Edge is een initiatief van schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens en mode-expert José Teunissen (ArtEZ hogeschool voor de kunsten) in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen. Het initiatief heeft als missie modetalent te ondersteunen dat werkt op het raakvlak van mode en kunst, initieert commissies en ondersteunt onderzoek naar waardevolle veranderingen in de mode scene.

Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen is hét museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ stond vormgeving ook in 2014 centraal. Naast ‘The Future of Fashion is Now’ was er met diverse bijzondere designtentoonstellingen en de rijke collectieopstelling weer veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.

Bezoekers konden in de tentoonstelling een boekje meenemen met meer informatie over de ontwerpen en quotes van de ontwerpers. Dit boekje is hier te downloaden.

Catalogus

Catalogus

Bij de tentoonstelling verscheen een rijk geïllustreerde publicatie, die te verkrijgen is in de webshop.

Met dank aan

‘The Future of Fashion is Now’ wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Han Nefkens Fashion on the Edge, Boijmans Business Club, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt dankzij het Breeman Talle Fonds), BankGiro Loterij, het K.F. Hein Fonds en Stichting Bevordering van Volkskracht. Vogue Nederland is mediapartner van de tentoonstelling.