:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 januari 2010

The Art of Fashion

Met The Art of Fashion: Installing Allusions verkende Museum Boijmans Van Beuningen de grenzen van de mode. Hedendaagse modeontwerpers begeven zich met installaties, performances en sculpturen op het terrein van de beeldende kunst en beïnvloeden op hun beurt de kunstwereld. The Art of Fashion bracht het spanningsveld spectaculair in beeld.

Bijna ruim 76.000 kunst- en modeliefhebbers brachten een bezoek aan de bijzondere tentoonstelling. Mede dankzij The Art of Fashion ontving Museum Boijmans Van Beuningen in 2009 maar liefst 40% meer jonge bezoekers dan het jaar ervoor. Vele fashionistas vonden voor het eerst hun weg naar het museum.

Op de tentoonstelling waren objecten en modeontwerpen op het snijvlak van beide disciplines te zien van 25 internationale ontwerpers en kunstenaars. De H+F Fashion on the Edge Foundation nodigde Viktor & Rolf, Naomi Filmer, Hussein Chalayan, Anna-Nicole Ziesche en Walter Van Beirendonck uit om een compleet nieuw stuk voor deze tentoonstelling te maken. De ontwerpers lieten het principe van een draagbare collectie los en wierpen een blik in de toekomst van hun vak. De vervagende grens tussen de mode en de kunst resulteerde in een confronterende visuele ervaring.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verscheen de catalogus The Art of Fashion, die ingaat op het werk en de achtergronden van de kunstenaars en ontwerpers die deelnemen aan de tentoonstelling. (ISBN 978-90-6918-240-7, €17,50) Bovendien verscheen het inhoudelijke en theoretische achtergrondboek Mode en Verbeelding (uitgeverij d’jonge Hond, ISBN 978-90-89101-34-1, €39,95), dat de geschiedenis van de relatie tussen mode en kunst belicht.

The Art of Fashion werd samengesteld door gastconservatoren José Teunissen (lector ArtEZ Arnhem) en Judith Clark (tentoonstellingsmaker, Londen).
De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door het H+F Fashion on the Edge programma van schrijver en kunstverzamelaar Han Nefkens, en door de Mondriaan Stichting, SNS Reaal Fonds het Prins Bernhard Cultuurfonds.
De Nederlandse ELLE was mediapartner. De tentoonstelling was hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.