

Studio Wieki Somers - Ongewoon gewoon
In het najaar van 2014 vierde Museum Boijmans Van Beuningen het tienjarige jubileum van Studio Wieki Somers (Dylan van den Berg & Wieki Somers) met de tentoonstelling ‘Ongewoon gewoon’. Een selectie van een dertigtal objecten toonde werk uit deze periode, met de nadruk op de nieuwste series. Ontwerpen die nog niet eerder te zien waren in Nederland komen naar het museum. De presentatie liet de specifieke kijk van Studio Wieki Somers op de werkelijkheid zien. De vakkundig geproduceerde objecten vielen op door de combinatie van schoonheid, technisch vernuft en associatieve beeldtaal. 'Ongewoon gewoon' nodigde de toeschouwer uit om met andere ogen naar zijn eigen dagelijkse realiteit te kijken.
Sinds 2008 is de `Merry-Go-Round Coat Rack’, de carrouselvormige garderobe van Studio Wieki Somers, een van de blikvangers in het entreegebied van het museum. In het najaar van 2014 werd met een overzichtstentoonstelling meer aandacht besteed aan het werk van deze ontwerpers. Studio Wieki Somers maakt alledaagse objecten tot bijzondere voorwerpen. Hierbij komen fantasie en werkelijkheid samen in hun ontwerpen die opvallen door bijzondere materiaaldetails en technisch vernuft. Studio Wieki Somers laat met hun werk zien hoe buitengewoon het gewone kan zijn.

Ongewoon gewoon
Uit de eigen designcollectie van het museum was bijvoorbeeld ‘High Tea Pot’ (2006) te zien, een theepot gevormd als een schedel met een bontje als theemuts. Dit object verwijst onder andere naar de vanitasmotieven in de 17e eeuwse jachtstillevens. Een genre dat ook veelvuldig vertegenwoordigd is in de museumcollectie. Er waren ook objecten uit de serie ‘Frozen in Time’ (2010) te zien, die geïnspireerd is op extreme weersomstandigheden uit 1987, toen het Nederlandse landschap werd vastgevroren door een ijzelstorm en de tijd stil leek te staan. Een recent project van Studio Wieki Somers is ‘Chimney Pots’ (2014), een reeks van bijzonder vormgegeven schoorstenen voor een bouwproject in Hoofddorp geïnspireerd op laat middeleeuwse, Engelse Tudor architectuur. Ook te zien waren de lampen uit de serie ‘Mitate’ (2013), waarvoor inspiratie werd opgedaan in Japan. De lampen zijn indrukwekkend door de materialen die gebruikt zijn en de versmelting van traditie en ambacht met moderne technieken. Rond deze objecten waren materiaalproeven opgehangen die de zaal ruimtelijk indelen.







Jubileumpublicatie
Gelijktijdig verscheen een rijk geïllustreerde publicatie waarin de ontwerpfilosofie van Studio Wieki Somers centraal staat. De publicatie is vormgegeven door Mevis & Van Deursen, met bijdragen van onder meer (inter)nationale designcritici Pierre Doze, Anniina Koivu en Louise Schouwenberg en conservator Annemartine van Kesteren. Fotograaf Elspeth Diederix kreeg de opdracht om de onderzoekthema’s van Studio Wieki Somers te visualiseren. Het boek is uitgegeven door JRP Ringier en was verkrijgbaar in de (museum)winkel.
ARTtube
Studio Wieki Somers is opgenomen in de documentairereeks Dutch Profiles. Deze aflevering en serie is te zien op het videokanaal ARTtube.nl en wordt tijdens de tentoonstelling ook getoond in de Videoruimte. Studio Wieki Somers biedt hierin een poëtische kijk op het dagelijks leven. Andere ontwerpen van Studio Wieki Somers en de designcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn ook te vinden op collectie online.