:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 13 januari 2019

Rondom de boom - Merry Christmas to All 2.0

In de donkere weken voor Kerst bouwde kunstenaar-architect Sander Bokkinga op het binnenplein van Museum Boijmans Van Beuningen een fabelachtige kerststal waar iedereen welkom is. Je wordt hier ontvangen door de Space Pigs, uiterst sociale ruimtewezens: ze bieden ruimte voor bezinning en voor maar één euro ook nog wat vertier.

Wie zijn de Space Pigs? Kunstenaar, ontwerper en architect Sander Bokkinga ontmoet hen wanneer ze vanuit de ruimte op het dak van zijn studio landen. Bokkinga: ‘Ze hebben een handje om contact te kunnen maken met mensen. Varkens zijn hele sociale wezens die willen samenbrengen en verbroederen. De Space Pigs willen ons leren om zuinig te zijn op onze planeet. Ze hopen op een verbroedering van mens en dier, stad en natuur.’ 

Hun leider, El Capitano, is Bokkinga’s alter-ego. Samen werken ze aan een ‘spa(ce)tial revolution’: een nieuw vrijheidsidioom in de strijd tegen de overdaad aan regelgeving in de openbare ruimte. Architect Bokkinga herkent de frustraties van de Space Pigs. Daarom helpt hij ze bij de verwezenlijking van hun Space Dream en verwoordt en verbeeldt hij hun verhaal: een magisch, intergalactisch sprookje en manifest tegelijk.

Rondom de Boom 2018 - Merry Christmas to all 2.0 Meer informatie
"Varkens zijn hele sociale wezens die willen samenbrengen en verbroederen. De Space Pigs willen ons leren om zuinig te zijn op onze planeet."
- Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga
Een eerste schets van kunstenaar-architect Sander Bokkinga

Feestelijke opening zaterdag 22 december

Voor de tweede editie van 'Rondom de boom' nodigen het museum en Sander Bokkinga iedereen uit om op zaterdag 22 december van 16.00 tot 18.00 samen te komen op het binnenplein. Een plek waar ruimte is voor de tradities, culturen en verhalen van alle Rotterdammers - en niet-Rotterdammers - en hun diverse achtergronden. Onder het genot van gratis soep van de Wereldvrouwen en warme drankjes. Bekijk het volledige programma hier.

Tijdens de feestelijke onthulling is het museum gratis toegankelijk.

Sander Bokkinga

Bokkinga, opgeleid als architect aan de TU in Delft, herkent de betekenis van de bouwsels die kinderen tijdens het spel, en volwassenen meestal noodgedwongen, voor zichzelf maken. Hij strijdt tegen de schoonheidscommissies waarmee de overheid de vrijheid inperkt om te bouwen naar eigen inzicht. In 2016 realiseerde hij op het dak van zijn eigen appartement een ruimteschip voor de verbeelding waarbij, in de traditie van George Orwells Animal Farm, een verhaal ontstond over onze consumptiemaatschappij. Het bouwwerk voldeed niet aan de regels van de gemeente Rotterdam en moest verdwijnen.

Sindsdien maakt Bokkinga plannen voor een hele reeks buitenaardse bouwsels in de stad onder de titel Rotterdam Space Port. Ze geven stuk voor stuk te denken over onze samenleving.

Rondom de boom

Jaarlijks organiseert Museum Boijmans Van Beuningen Rondom de boom, een programma met typische decemberactiviteiten om een moment van samenzijn te creëren. Het programma voor 2018 is tot stand gekomen met diverse partners, waaronder Basisschool De Provenier, Gelukswandelingen, Pauluskerk Rotterdam en de Wereldvrouwen.