:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 07 augustus 2016

Project Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen viert de stad en maakt na tien jaar weer de balans op van de artistieke power van Rotterdam. Het museum presenteerde op ongekende schaal een groepsmanifestatie van in Rotterdam werkende kunstenaars en ontwerpers. Het project ging van start tijdens de Art Rotterdam Week en in een groeiend aantal zalen kon het publiek kennis maken met de reikwijdte en de kracht van deze makers. Het museum vulde zich naar de zomer van 2016 toe steeds meer met nieuw en bestaand werk van meer dan veertig jonge kunstenaars en ontwerpers, zoals Koen Taselaar, Melle Smets, Christien Meindertsma en Weronika Zielinska.

Project Rotterdam bood een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers de mogelijkheid om zich met nieuwe installaties en interventies te presenteren in het museum. Zo ontwierp Daisy Kroon de ideale mannenbroek voor de Rotterdamse man. Het werk van Wouter Venema was als een landkaart met verschillende invalshoeken en Johannes Langkamp richtte zich in zijn installatie op het verschil tussen het menselijk oog en het oog van de camera. Bertjan Pot creëerde voor de tentoonstelling een kleurrijke installatie rondom zijn nieuwste designontdekking. Door het veelzijdige werk van deze makers samen te laten zien toonde het museum de artistieke ontwikkelingen in het huidige Rotterdam. Tegelijkertijd gaft het hen de mogelijkheid om zich aan een nationaal en internationaal publiek te tonen.

Tijdens de Art Rotterdam week opende 'Project Rotterdam' met installaties van Kevin Gallagher, Daisy Kroon, Johannes Langkamp, Sabine Marcelis, Bertjan Pot, Emma van der Put, Melle Smets, Wouter Venema, Lorelinde Verhees.

 

Tijdens de museumnacht groeide de tentoonstelling met installaties van Nada van Dalen, Simon Davies, David Derksen, Suzanne Dikker, Chris Kabel, Koehorst In het Veld, Mash Krasnova, Letterproeftuin, Minale Maeda, Isaac Monte, Nightshop, Antje Peters, Studio Phil Proctor, Studio WM, Pink Pony Express, Tonio de Roover, Koen Taselaar, Esmé Valk, Weronika Zielinska en Timmy van der Zoelen.

 

Groeiende tentoonstelling

Museum Boijmans Van Beuningen start met het eerste deel van 'Project Rotterdam' tijdens de Art Rotterdam Week, waarna gedurende enkele maanden de tentoonstelling werken en projecten worden toegevoegd. In een groeiend aantal zalen maakte het publiek kennis met de reikwijdte en de kracht van deze makers. De knallende afsluiting van de manifestatie was in de zomer van 2016.

Rijke traditie

'Project Rotterdam' sluit aan op de culturele manifestatie ‘Rotterdam viert de stad!’, waarbij de stad terugblikt op 75 wederopbouwjaren. Na een periode van herdenken is hét moment gekomen om de balans op te maken en met elkaar te vieren waar we nu staan. Ook binnen het museum staat Project Rotterdam niet op zichzelf. Al in 1946 toont Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van Rotterdamse kunstenaars en Wim Beeren presenteert in 1984 de groepstentoonstelling ‘Kunst uit Rotterdam’. In 2005 volgt 'Project Rotterdam' waarbij directeur Sjarel Ex als uitgangspunt neemt om de artistieke power van Rotterdam te tonen.

Kunstenaars en ontwerpers

Met projecten van Nada van Dalen, Simon Davies, David Derksen, Suzanne Dikker, Kevin Gallagher, Reinier de Jong, Chris Kabel, Koehorst In het Veld, Mash Krasnova, Daisy Kroon, Johannes Langkamp, Letterproeftuin, Minale Maeda, Sabine Marcelis, Isaac Monte, Nightshop, Antje Peters, Bertjan Pot, Studio Phil Proctor, Emma van der Put, Studio WM, Pink Pony Express, Tonio de Roover, Melle Smets, Koen Taselaar, Esmé Valk, Wouter Venema, Lorelinde Verhees, Weronika Zielinska en Timmy van der Zoelen, Christien Meindertsma, Jay Tan, Jeroen Dijkstra, Reinaart Vanhoe, Rory Pilgrim, Maarten Bel en Woodstone Kugelblitz.

Met dank aan

'Project Rotterdam' in het kader van 'Rotterdam viert de stad!' werd mede mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals, Stichting Bevordering van Volkskracht, G. Ph. Verhagen-Stichting en de Erasmusstichting.

Dit project is onderdeel van Rotterdam viert de stad!. Kijk voor het complete overzicht op
www.rotterdamviertdestad.nl. In 2015/2016 viert Rotterdam 75 jaar wederopbouw met een culturele manifestatie. Hiermee viert Rotterdam de stad van nu en kijkt de stad vooruit.