:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 31 mei 2015

Paul Thek - 'Please Write!'

Vanaf 31 januari 2015 toonde Museum Boijmans Van Beuningen een aantal brieven, sculpturen en registraties van ‘environments’ van de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek. De tentoonstelling was een intieme presentatie met als voornaam onderdeel de brieven die Thek schreef aan zijn collega Franz Deckwitz. Deze brieven zijn in het bezit van het museum. Afgelopen jaren heeft een groeiend publiek van liefhebbers het oeuvre van Thek herontdekt. Twintig jaar na zijn toonaangevende tentoonstelling in Rotterdam was het werk van Thek weer te zien voor het Nederlandse publiek in deze solotentoonstelling.

De kunstwerken van Paul Thek (New York 1933-1988) lopen uiteen van werk op papier, schilderijen, wassen en bronzen sculpturen tot installaties. Zo maakte hij hompjes vlees van was die hij in de ruimte ophing, of maakte hij schilderijen op kranten. Inspiratie haalt hij uit religie, literatuur, theater en het dagelijks leven. Door deze veelzijdige manier van werken neemt Theks oeuvre een unieke positie in binnen de kunst van de jaren ‘60 en ‘70.

Franz Deckwitz

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling waren de brieven die Thek tussen 1962 en 1988 aan zijn vriend en collega Franz Deckwitz (Schermerhorn, 1934 - Amsterdam, 1994) stuurde. Uit Deckwitz’s nalatenschap heeft het museum deze briefwisseling van Thek kunnen verwerven, waardoor nu negentien werken van de kunstenaar naast de brieven onderdeel zijn van de museumcollectie. De brieven geven inzicht in Theks leven, zijn artistieke ontwikkeling en de samenwerking tussen beide kunstenaars.

Boijmans Studie

Boijmans Studie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt, zowel in het Nederlands als Engels, de publicatie ‘Please Write!’ Paul Thek en Franz Deckwitz: een kunstenaarsvriendschap. Deze publicatie wordt uitgegeven in de reeks Boijmans Studies. Aan de hand van de correspondentie tussen Thek en Deckwitz en verder archiefonderzoek wordt Theks werk in Europese, Nederlandse en Rotterdamse context geplaatst. De negentien objecten, schilderijen en tekeningen van Paul Thek die onderdeel zijn van de eigen collectie van het museum worden in deze publicatie apart beschreven en afgebeeld. De publicatie is te koop in de betere boekwinkels, in de museumwinkel en verkrijgbaar via webshop.boijmans.nl.

€ 25 Bestel