:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 september 2012

Interventie #19 Frans Dijkmeijer - Een leven weven

In de zomer van 2012 toonde het museum een selectie van het werk van textielontwerper Frans Dijkmeijer. De tentoonstelling, ingericht door ontwerper Bertjan Pot (1975), bood de bezoeker een blik op belangrijke ontwikkelingen in Dijkmeijers oeuvre door middel van materiaalproeven uit zijn persoonlijk archief, foto’s en een video-interview.

De tentoonstelling Interventie #19 Frans Dijkmeijer - Een leven weven stond oorspronkelijk gepland voor het najaar van 2011. Vanwege het plotselinge overlijden van Frans Dijkmeijer is de tentoonstelling uitgesteld en was deze te zien vanaf 2 juni 2012.

Frans Dijkmeijer

Frans Dijkmeijer (1936-2011) kan beschouwd worden als een sleutelfiguur binnen de Europese weefindustrie. De textielontwerper staat bekend om zijn tijdloze en originele stofontwerpen. Zijn stoffen vinden toepassing in meubelbekledingen en interieurinrichtingen en zijn nog altijd zeer populair bij internationale meubelontwerpers. Van 1966 tot 1980 was Dijkmeijer werkzaam bij de Nederlandse weverij De Ploeg. Momenteel produceert onder meer de gerenommeerde Deense textielfabrikant Kvadrat zijn stoffen. In 2000 ontving Frans Dijkmeijer de Profielprijs voor zijn bijdrage aan de textielindustrie. 

Bekijk hier de video over Frans Dijkmeijer op het online videokanaal ArtTube

De Ploeg in Textielmuseum Tilburg

In het Audax Textielmuseum in Tilburg was van 16 juni tot 16 september 2012 de tentoonstelling 'De Ploeg. Sterke stoffen 1923-2012’ te zien, waarin eveneens een selectie van de stoffen van Frans Dijkmeijer wordt getoond. Lees meer over deze tentoonstelling op www.textielmuseum.nl. 

Design in Boijmans

Deze tentoonstelling maakte onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. 
Vormgeving stond in de zomer van 2012 centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met een vernieuwde opstelling van de museumcollectie en diverse designtentoonstellingen was ook in 2012 veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.

De tentoonstelling ‘Interventie #19 Frans Dijkmeijer - Een leven weven’ was mede ondersteund door Kvadrat.