:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 13 februari 2011

Hella Jongerius - Misfit

Ontwerper Hella Jongerius maakt serviezen, stoffen en vazen, maar ook stoelen en banken. Het was voor het eerst, dat het gehele oeuvre van Jongerius in Nederland te zien was. In ‘Hella Jongerius – Misfit’ kreeg u een uniek overzicht van haar werkwijze, experimenten en vernieuwende producten.

U kon haar producten op de muren van Museum Boijmans Van Beuningen vinden: niet alleen de serviezen, maar ook de stoelen en banken werden aan de muur van het museum gemonteerd. Alle objecten aan de muren van het museum waren geordend op kleur, waardoor u op een bijzondere manier een overzicht van haar ontwerppraktijk kreeg. Niet alleen de bekende industriële producten - zoals de Ikea vazen - waren te zien, maar ook unieke experimenten en talloze schetsmodellen. Terwijl u langs de muren liep kreeg u een overzicht van de thema’s die schuilen in het oeuvre van Hella Jongerius.

Ordening op kleur

Alle objecten aan de muren van het museum waren geordend op kleur, niet op thema of chronologisch. Industriële producten, unieke experimenten en schetsmodellen wisselden elkaar af, waardoor er geen hiërarchie is tussen de objecten. Door banken, stoelen, tafels, schoenen etcetera op te hangen aan de muur verliezen ze hun gebruikelijke functie. Hierdoor kon men met bijzondere aandacht het oeuvre van Jongerius bekijken en alle betekenissen ontdekken die in haar werk schuilgaan.

Kikker als decoratie

Twee ontwerpen werden uitgelicht in het midden van de zaal, waaronder de Frog Table (2009), een tafel die innig verbonden is met een uitvergrote kikker. Deze tafel is recent aangekocht door het museum en een aanvulling op de andere ontwerpen van Jongerius in de collectie. De kikker lijkt zich los te trekken van het platte vlak, toch blijft hij er stevig mee verbonden. Als decoratief element bemiddelt de kikker tussen de gebruiker en het functionele object, de tafel. In dit ontwerp onderzoekt Jongerius de mogelijkheden van verhalende decoraties. ‘Decoratie is een goede manier om de verbeelding te prikkelen en je te laten voelen dat een product echt van jou is’, aldus Jongerius in een interview in The International Herald Tribune (maart 2009). Deze decoratie wordt bijna een autonoom wezen dat zich niet laat negeren aan je tafel.

Vaas als canvas

Op de vloer stonden ook 300 vazen opgesteld in uiteenlopende kleurschakeringen: de nieuwe serie Coloured Vases (serie 3). Deze serie was in de zomer van 2009 ontwikkeld in nauwe samenwerking met Koninklijke Tichelaar Makkum. De Coloured Vases laten kleurexperimenten zien, waarbij telkens een bestaande vaas is gebruikt als ‘canvas’. De kleuren bestaan uit een mix van oude glazuren en nieuwe synthetische glazuren. Sommige vazen zijn voorzien van een extra laag industriële verf. Kleur is een belangrijk element in de ontwerppraktijk van Hella Jongerius en dat zag u overal in de tentoonstelling terugkomen.

‘Decoratie is een goede manier om de verbeelding te prikkelen en je te laten voelen dat een product echt van jou is’, 

- Hella Jongerius 

Monografie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling Misfit verscheen bij uitgeverij Phaidon Press de monografie ‘Hella Jongerius - Misfit’, geschreven door Louise Schouwenberg en met bijdragen van designcriticus Alice Rawsthorn en designconservator van MoMA Paola Antonelli. Ook de werken die in de monografie waren afgebeeld zijn geordend op kleur. De publicatie is vormgegeven door Irma Boom en was te koop in de museumwinkel.

De tentoonstelling was samengesteld door gastconservator Louise Schouwenberg. De tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Ahrend Fonds. De tentoonstelling werd ook mede mogelijk gemaakt door Maharan, Vitra, Koninklijke Tichelaar Makkum, Kettal, Camper en kt COLOR. ‘Hella Jongerius – Misfit’ was hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.