:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 20 mei 2013

Hand Made - lang leve het ambacht

In het voorjaar van 2013 stond Museum Boijmans Van Beuningen in het teken van het ambacht. In een tentoonstelling met ruim vijfhonderd objecten waren de meest bijzondere voorbeelden van het kunstambacht te zien. Demonstraties van ambachtelijke technieken, een film- en documentaire programma, markten en diverse workshops lieten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

In de grote Bodon zalen van het museum kon de bezoeker genieten van de meest uitzonderlijke objecten door mensenhanden gemaakt, van de middeleeuwen tot nu. Van een 16de eeuws harnas tot de handgemaakte mode van Iris van Herpen en van het ‘Clay Furniture’ van ontwerper Maarten Baas tot verfijnd naaldkant en huiselijke borduurwerkjes. Korte video’s gaven inzicht in de ambachtelijke technieken waarmee de objecten gemaakt zijn. In de tentoonstelling waren doorlopend vaklieden aanwezig die hun vaardigheden en passie demonstreerden, met een breed scala aan technieken, zoals papier maken, weven, goudsmeden of een demonstratie van een vioolbouwer.  

7 clichés over het ambacht

De honderden objecten in de tentoonstelling waren niet chronologisch opgesteld, maar centreerden zich rondom populaire clichés die bestaan rondom het begrip ambacht. De gekozen objecten toonden dat de clichés vaak een kern van waarheid bezitten, maar dat ook het tegendeel aangetoond kan worden. Zo is niet al het ambacht ‘eerlijk’ en was imperfectie echt niet altijd en overal een even gewaardeerd kenmerk van het handgemaakte product. Op deze wijze voorzag Hand Made het begrip ‘ambacht’ van een historische context en bood tegelijkertijd een blik op de toekomst van het creatieve ambacht.

'Het nieuwe ambacht viert het oude ambacht volop'
- De Volkskrant

Reacties vanuit de media

De tentoonstelling trok veel aandacht van diverse media. Hieronder vindt u enkele qoutes:


-Trouw: "En dan realiseer ik me wat me overweldigende in al die spullen. De aandacht en toewijding waarmee ze zijn vervaardigd. In hen komen hand en oog samen, of een subtiel gedirigeerde machine, op zoek naar het mooist denkbare. In die objecten zien we mensen op de toppen van hun kunnen"

-NRC Handelsblad: “De tentoonstelling combineert bewondering met scepsis”

-De Volkskrant: “Het nieuwe ambacht viert het oude ambacht volop”

Download hier de Hand Made krant die het museum uitbracht op 7 maart 2013 bij NRC Handelsblad. 

Lees hier ook het artikelen in het ND en Museumtijdschrift

Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen is hét museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ worden sinds 2011 bijzondere designtentoonstellingen georganiseerd. Ook in 2013 kunt u veel design zien in het museum.

Bekijk hierboven een compilatie van video's over diverse ambachtelijke technieken, gemaakt door het museum in de jaren '90 van de afgelopen eeuw

 

Met dank aan

‘Hand Made: lang leve het ambacht' is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, SNS REAAL Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Shell, SintLucas, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Etsy, Farrow & Ball, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Swan Market en alle deelnemende ambachtslieden. vtwonen is mediapartner van de tentoonstelling.