:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 16 oktober 2011

Han Nefkens - 10 jaar mecenas

In de zomer van 2011 keek Museum Boijmans Van Beuningen terug op de eerste tien jaar van Han Nefkens als mecenas, met de presentatie van een bijzondere overzichtscatalogus en een tentoonstelling in het entreegebied van het museum.“Geven is een van de meest onderschatte waarden in de maatschappij”, aldus schrijver, mecenas en kunstactivist Han Nefkens.

Wat houdt een mecenaat in? Hoe wordt je mecenas? En waarom is particulier mecenaat zo belangrijk? In de Willem van der Vorm galerij kan de bezoeker kennis maken met de wereld van Han Nefkens en de initiatieven die hij de afgelopen tien jaar heeft opgezet onder de naam H+F, zoals onder andere H+F Collectie, H+F Mecenaat, ArtAids en H+F Fashion on the Edge. In de tentoonstelling waren video-interviews te zien waarin kunstenaars, ontwerpers en curatoren vertellen over de kansen die het mecenaat hen heeft geboden. Ook was er een interview te zien met Han Nefkens door journaliste en presentatrice Hanneke Groenteman.

De opening van de tentoonstelling viel samen met de presentatie van een omvangrijke overzichtscatalogus getiteld ‘Han Nefkens - 10 jaar mecenas’. De 46 korte teksten geschreven door Han Nefkens gunnen de lezer een intieme blik in Nefkens’ leven als mecenas en geven inzicht in de totstandkoming van de H+F Collectie. Een groot aantal kunstwerken uit de H+F Collectie zijn opgenomen in een beeldoverzicht in de publicatie.

H+F Collectie in het museum

Naar aanleiding van de tentoonstelling in de Willem van der Vorm galerij waren op verschillende plekken in het museum werken te zien uit de hedendaagse kunstcollectie van Han Nefkens. Voor meer informatie klik hier

“Geven is een van de meest onderschatte waarden in de maatschappij” 

- Han Nefkens

10 jaar mecenaat

In 2000 begon Han Nefkens met het verzamelen van hedendaagse kunst die hij onderbracht in de H+F Collectie: een collectie verspreid over verschillende musea. Sindsdien is hij niet alleen actief als verzamelaar maar ook als bevlogen initator van kunstprojecten in Museum Boijmans Van Beuningen en andere musea en kunstinstellingen. Met steun van Han Nefkens werden de afgelopen jaren in Museum Boijmans van Beuningen verschillende tentoonstellingen, interventies, kunstopdrachten en collectie-uitbreidingen mogelijk gemaakt. Zo is in 2005 de aankoop van de enorme installatie 'Notion motion' van IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson mede mogelijk gemaakt door Han Nefkens en is de permanente video-installatie ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist gerealiseerd in opdracht van het H+F Mecenaat. 

10 jaar mecenaat

 Op 12 mei 2011 maakte het Prins Bernhard Cultuurfonds bekend een Zilveren Anjer toe te kennen aan Han Nefkens. Met de toekenning van de Zilveren Anjer eert het fonds de inzet van Nefkens en benadrukt het de relevantie van het mecenaat voor de kunst- en cultuursector.

 Voor meer informatie over Han Nefkens, zijn collectie en de andere H+F initiatieven, ga naar de H+F website.