

Gehouwen, gesneden, geschonken
Het begon met een liefde voor hout, het werd een liefde voor beelden. In Museum Boijmans Van Beuningen is tot en met 28 januari 2018 een bijzondere presentatie van middeleeuwse beelden uit de collectie Schoufour-Martin te zien. De collectie omvat meer dan honderd objecten, waarvan driekwart houten beelden zijn. De expositie is een eerbetoon aan Jacques Schoufour en zijn vrouw Ingeborg Martin, die hun verzameling sculptuur decennia lang vol hartstocht samenstelden. Door hun grootse geschenk aan Museum Boijmans Van Beuningen verdubbelt de verzameling middeleeuwse beeldhouwkunst van het museum.
De vroegste stukken uit de verzameling van Schoufour-Martin zijn onder andere een Zegenende Christus uit het begin van de veertiende eeuw en twee magnifieke ivoren tweeluikjes uit het einde van die eeuw. Het grootste deel van de verzameling stamt uit de periode rond 1500, met een zwaartepunt op sculptuur uit Brussel, Antwerpen en Mechelen. Tot de belangrijkste werken behoren Twee calvariegroepen (Brugge, circa 1410), Zes fragmenten uit een Mariaretabel (Brussel, circa 1520) en De ontmoeting van Joachim en Anna (Antwerpen, eerste helft zestiende eeuw). De tentoonstelling is vormgegeven door de Rotterdamse ontwerper Vincent de Rijk in samenwerking met fotograaf Frans Parthesius.

Liefde voor verzamelen
Nadat de Rotterdamse koopman Jacques Schoufour in 1977 van zijn vrouw een beeldje van de Heilige Martinus cadeau kreeg, ontwikkelde het echtpaar een diepe liefde voor beeldhouwkunst. Zij stelden een verzameling sculptuur samen waarbij de nadruk lag op laatmiddeleeuwse houten beelden uit Nederland, die hun originele beschildering of polychromie nog behouden hadden. Maar ook beelden met een Duitse of Franse herkomst of een emaille uit Limoges werden met evenveel zorg in de collectie opgenomen. Schoufour werkte zijn hele leven in de Rotterdamse haven en besloot samen met Martin om in 2000 de collectie in delen aan Museum Boijmans Van Beuningen te schenken. Elk jaar werd het museum verblijd met een serie prachtige beelden. Ook nadat zijn vrouw in 2001 overleed, bleef Schoufour doorgaan met verzamelen. In 2008 werd een belangrijk deel van de collectie al voor enkele maanden tentoongesteld in het museum. In 2014 overleed ook Schoufour. Door met een groots gebaar zijn hele collectie te schenken aan het museum, plaatste hij zich bewust in een traditie van kunstminnende Rotterdamse havenbaronnen.



Over Jacques Schoufour
Jacques Schoufour (1927-2014) was een Rotterdamse havenman in hart en nieren. Op zijn achttiende begon hij zijn loopbaan in het stuwadoorsbedrijf van zijn vader. Zijn hele leven zou hij in de haven blijven werken. Op zijn achtentwintigste werd hij directeur van een bedrijf dat gespecialiseerd was in de overslag van kolen en erts. Samen met de Steenkolen Handelsvereniging (SHV) (van D.G. van Beuningen) richtte hij het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO) op, dat een van de grootste overslagbedrijven van de wereld zou worden. Rond 1975 kwam Schoufour in dienst van de Thyssen-Bornemisza Group, waar hij verantwoordelijk was voor de transport- en handelsdivisie. Hierdoor had hij vaak contact met de beroemde verzamelaar Heinrich Thyssen-Bornemisza, die toen nog in Lugano woonde, en wiens collectie later naar Madrid zou gaan. In 1977 kreeg Schoufour een beeldje van de Heilige Martinus cadeau en ontwikkelde hij - samen met zijn vrouw Ingeborg Martin - een grote passie voor het verzamelen van beeldhouwkunst.


Nieuwe Boijmans Studie
Ter ere van de tentoonstelling verschijnt in de serie Boijmans Studies - een reeks wetenschappelijke publicaties over de eigen collectie - een catalogus waarin alle beelden, emailles en ivoren uit de collectie Schoufour-Martin uitvoerig worden beschreven. Het boek is gefinancierd met de gelden die door Schoufour zijn nagelaten en worden beheerd door VZW Pater Davidfonds. De catalogus is verkrijgbaar in de museumwinkel en in de webshop van het museum.