:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 30 september 2012

Fins Glas - van Cor en Sjoukje de Wit

Enkele jaren geleden hebben Cor de Wit (1922) en zijn vrouw Sjoukje (1920 - 2009) hun collectie 20ste-eeuws Scandinavisch glas aan het museum geschonken. Die collectie bestaat uit 800 objecten industriƫle massaproducten en unieke stukken glas van Finse ontwerpers. Sinds de jaren 70 hebben zij al dit glaswerk, groot en klein, tijdens hun tientallen reizen door Finland aangekocht, vaak rechtstreeks bij de ontwerpers en de fabrieken.

Cor de Wit stelde voor het museum persoonlijk een presentatie samen van circa 60 objecten uit zijn omvangrijke collectie, die te zien was in twee vitrines. Er was werk te zien van Markku Salo, Kaj Franck, Saara Hopea, Oiva Toikka, Lisa Johansson-Pape en Tapio Wirkkala.

Cor de Wit, nu 90 jaar oud, was in de jaren 60 nauw betrokken bij de stichting Goed Wonen en hun gerenommeerde tijdschrift, waarvan hij tevens jarenlang hoofdredacteur was. Mede door die functie heeft hij veel vooraanstaande Nederlandse ontwerpers en architecten goed gekend, onder wie Mart Stam en Piet Zwart. De laatste jaren heeft hij zijn uitgebreide kennis over architectuur en vormgeving vastgelegd in een driedelige serie cahiers, door hemzelf uitgegeven. Ook over het glas schreef hij een cahier met de titel De Finse Gouden Jaren.

Documentaire

Bij de tentoonstelling werd ook een video getoond, waarin Cor de Wit te zien is in zijn eigen huis temidden van zijn collectie. Deze video vormt een waardevol document op het moment dat de volledige collectie naar het museum zal worden verplaatst. Deze documentaire is hier en was in de tentoonstelling te zien.

Design in Boijmans

Deze tentoonstelling maakte onderdeel uit van het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving stonde in de zomer van 2012 centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met een vernieuwde opstelling van de museumcollectie en diverse designtentoonstellingen was ook in 2012 veel aandacht voor design en vormgeving in het museum.