:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 10 mei 2009

Elixir - het video-organisme van Pipilotti Rist

Elixir is een ‘Gesamtkunstwerk’ van negen ruimtelijke installaties van de Zwitserse videokunstenaar Pipilotti Rist. De plattegrond van de tentoonstelling deed denken aan een levend wezen met een maag, een hart en longen. Als een video-organisme was deze tentoonstelling gegroeid uit het levendige oeuvre van Rist.

Met een vast team maakt Pipilotti Rist sinds de late jaren 90 ruimtevullende installaties. Video, audio en ruimtelijke ervaring spelen hierin een gelijkwaardige rol. Verschillende van de installaties in Elixir zijn eerder al in een andere vorm en voor een andere plek gemaakt. Zo vulde ‘A la belle étoile’ in 2007 het gigantische plein voor het Centre Pompidou in Parijs en is ‘Homo Sapiens Sapiens’ gemaakt voor de gewelven van de San Stae kerk in Venetië in 2005. Met installaties als deze geeft zij aan de bestaande vorm en sfeer van de architectuur een eigen draai. Rist creëert werelden die vrij en paradijselijk zijn, maar ook maatschappijkritisch en melancholiek.

In Elixir zijn de recente installaties voor het eerst samengebracht in een groots overzicht. Door de afzonderlijke werken met elkaar te doen versmelten transformeert Pipilotti Rist het museum in een plaats voor onalledaagse ervaringen en ontmoetingen. Het is aan de bezoeker om zich hierin volledig onder te dompelen.

Tevens maakt Rist in één van de monumentale trappenhuizen van het museum een permanent videowerk in samenwerking met H+F Mecenaat.

Elixir: het video-organisme van Pipilotti Rist is een samenwerking met Museum of Contemporary Art Kiasma, Finland.