:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Back to top
t/m 17 januari 2016

Design Column #11 - Migration Matters

In Design Column #11 Migration Matters werden zowel praktische oplossingen als vernieuwende concepten getoond die ingaan op de vluchtelingenproblematiek.

Nooit eerder waren er zoveel vluchtelingen op de been. Bijna zestig miljoen mensen zijn op dit moment ontheemd, zo is te lezen in het Global Trends Report van vluchtelingenorganisatie UNHCR dat op 18 juni werd gepubliceerd. De oorlog in Syrië en de opkomst van IS heeft veel Syriërs, Libiërs en anderen doen vluchten. Maar ook armoede, geweld en religieuze onderdrukking in landen als Irak, Afghanistan, Somalië en Eritrea zorgt voor dermate uitzichtloze situaties dat mensen bereid zijn alles op het spel te zetten voor een kans op een beter leven.

Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien is dat maar liefst negen van de tien vluchtelingen worden opgevangen in economisch minder ontwikkelde landen en regio’s. Desondanks vormen migratiestromen een steeds grotere druk op het Europese stelsel. Niet alleen in de landen aan de grens van Europa is dit voelbaar, ook in Calais is inmiddels een precaire situatie ontstaan. Het is een probleem dat op Europees niveau aangepakt moet worden. Toch is het op 25 en 26 juni na urenlang overleg niet gelukt om een akkoord te bereiken over een bindende verdeelsleutel om 60.000 vluchtelingen over Europa te spreiden. Er is alleen een akkoord bereikt over de vrijwillige opname van vluchtelingen.

Ondertussen duurt de humanitaire crisis voort. In de afgelopen 18 maanden hebben minimaal 4.200 mensen de overtocht naar Italië niet overleefd. In de eerste helft van 2015 heeft de Franse politie in Calais al 18.170 mensen betrapt bij hun poging naar het Verenigd Koninkrijk te reizen; vier keer zoveel als in heel 2013. De situatie wordt in de zomerperiode des te schrijnender wanneer ook de Europese migratiestromen op gang komen: vakantiegangers gaan op pad om lui op het strand te gaan liggen. Dezelfde stranden waar bootvluchtelingen vechtend voor hun leven aan land proberen te komen.

Onlangs deed Richard van der Laken, oprichter en directeur van designconferentie What Design Can Do, een oproep aan designers om met ideeën voor vluchtelingen te komen. Hij beweert niet dat deze ongrijpbare, grote en complexe vluchtelingenproblematiek door ontwerpers opgelost gaat worden maar is er wel van overtuigd dat ontwerpers een rol kunnen spelen in elke fase van de reis van een vluchteling.

 

Het idee dat verschil maakt

Iedere drie maanden wordt in de Design Column een onderwerp uit het nieuws uitgelicht door middel van een kleine tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. De column is een plek waar de kracht van de verbeelding spreekt en nieuwe ideeën zichtbaar worden. Ontwerpers en kunstenaars zijn bij uitstek geïnteresseerd in experimentele verbeelding. Met hun eigenzinnige blik zien zij de dingen vaak net anders en kunnen zij veranderingen in gang brengen.

Blog Design Column

Naar aanleiding van elke Design Column houdt het museum een blog bij. Hierop vindt u reacties en andere actuele informatie over de huidige en voorgaande edities: www.designcolumn.nl