:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 30 september 2012

De collectie. Duitse kunst van Kiefer tot Henning

In de zomer van 2012 was de tentoonstelling ‘De collectie. Duitse kunst van Kiefer tot Henning’ te zien. De tentoonstelling bood een dwarsdoorsnede van na-oorlogse Duitse schilderkunst uit de eigen collectie, aangevuld met enkele belangrijke langdurige bruiklenen.

Directe aanleiding vormt het schilderij 'Wohin wir uns wenden im Gewitter der Rosen, ist die Nacht mit Dornen erhellt' (1998) van Anselm Kiefer. Dit monumentale werk van 3,80 bij 7,96 meter is afkomstig uit de collectie De Heus-Zomer en door hen als langdurig bruikleen aan het museum gegeven. Ook kon u enkele andere tentoongestelde werken zien van een jongere generatie, namelijk van Anton Henning en Neo Rauch, die door privéverzamelaars als langdurige bruiklenen aan het museum zijn gegeven. 
‘De collectie. Duitse kunst van Kiefer tot Henning’ gaf niet alleen een indruk van de sterke schilderstraditie in Duitsland, maar liet tevens zien hoe de museumcollectie kon worden verrijkt met werk uit privéverzamelingen. U kon in drie zalen zo’n vijfentwintig schilderijen bewonderen, aangevuld met enkele sculpturen.

Duitse (schilder)kunst in de museumcollectie

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een interessante collectie Duitse (schilder)kunst. Belangrijke aankopen op dit gebied zijn gedaan tijdens het directoraat van Wim Beeren. Hij richt zich vanaf zijn aanstelling in 1978 vooral op werk van Amerikaanse kunstenaars, maar er is ook aandacht voor Europese tendensen. Beeren stelt Martin Visser aan als hoofdconservator moderne en hedendaagse kunst, die de ontwikkelingen op het gebied van het nieuwe expressieve schilderen in Duitsland (en daarbuiten) op de voet volgt. Tussen 1978 en 1983 verwerft hij belangrijke schilderijen die op deze tentoonstelling te zien waren, van kunstenaars zoals A.R. Penck, Sigmar Polke, Markus Lüpertz, Jörg Immendorff en Georg Baselitz.

Expressieve schilderijen

Ook de tweede generatie Duitse ‘wilden’ was goed vertegenwoordigd in de collectie. U kon het werk bewonderen van Walter Dahn, Jiri Dokoupil en Milan Kunc. Deze kunstenaars maken expressieve schilderijen, vaak met klassieke Duitse thema’s en dito symboliek. In deze hernieuwde aandacht voor het schilderen keren de grote verhalen en het persoonlijke handschrift van de kunstenaar terug. 
Eind jaren tachtig is in Museum Boijmans Van Beuningen opnieuw veel aandacht voor Duitse kunstenaars. In 1989 vinden in het museum solotentoonstellingen plaats van Isa Genzken en Gerhard Richter, van wie verschillende werken voor de collectie worden aangeschaft. Een selectie hiervan was te zien.

Een nieuwe generatie Duitse schilders

De Neue Leipziger Schule is in de collectie slechts vertegenwoordigd met een schilderij van Sebastian Gögel. In deze tentoonstelling werd dit werk, samen met een vrij recente aankoop van Peter Feiler, aangevuld met langdurige bruiklenen van Neo Rauch en Anton Henning. Deze nieuwe generatie Duitse kunstenaars treedt de schilderkunst met nieuwe elan tegemoet en neemt een eigenzinnige positie in. In hun werk worden de mogelijkheden van het schilderen, zowel in techniek als in onderwerp, zowel abstract als figuratief, ten volle benut.