:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 26 mei 2019

Co Westerik - Dagelijkse verwondering

De Nederlandse kunstenaar Jacobus (Co) Westerik (1924-2018) maakt van het alledaagse zijn hoofdonderwerp. Dit doet hij door de werkelijkheid uit te vergroten en zaken waar we meestal aan voorbij gaan op levendige wijze te verbeelden. Zo speelt hij met de grenzen van onze waarneming.

Op 10 september 2018 overleed Co Westerik op 94 jarige leeftijd in Rotterdam. Met 'Co Westerik - Dagelijkse verwondering' bracht Museum Boijmans Van Beuningen een hommage aan de kunstenaar middels een beknopt retrospectief van een zeer rijk oeuvre. Museum Boijmans Van Beuningen heeft vaker aandacht besteed aan het werk van Co Westerik, de laatste keer in 2014 ter ere van de 90ste verjaardag van de kunstenaar waarvoor ook een publicatie is verschenen.

50 kunstwerken

De tentoonstelling 'Dagelijkse verwondering' toonde Westeriks fascinerende werkwijze aan de hand van een selectie schilderijen, tekeningen, drukwerk, dagboeken en voorschetsen, deels nooit eerder getoond. Twintig van deze kunstwerken komen uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen , de overige werken uit het Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum, alsmede uit particuliere collecties en de collectie van de kunstenaar zelf (Co Westerik Fonds).

De verschillende technieken die Westerik gebruikt, hebben duidelijk hun weerslag op het werk: intuïtie voert de boventoon in zijn tekeningen, waar de schilderijen juist met de grootste zorgvuldigheid zijn uitgevoerd. Toch schuilt ook in die minutieuze penseelstreken een intense vitaliteit. De presentatie toont de veelzijdigheid van deze opmerkelijke kunstenaar.

Co Westerik

Co Westerik werd geboren op 2 maart 1924 in Den Haag en volgde daar zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanaf 1971 werkte hij afwisselend vanuit Rotterdam en Zuid-Frankrijk. Westerik staat vooral bekend als schilder, maar heeft ook veel getekend: zijn werken gemaakt met pen, potlood, krijt, aquarelverf en Oost-Indische inkt zijn gemaakt met een snelheid en luchtigheid die de tekeningen onderscheidt van zijn schilderijen. Die bestaan uit verschillende, zeer minutieus aangebrachte verflagen, waardoor ze juist uiterst langzaam tot stand komen. Door het poëtische karakter roepen Westeriks tekeningen gevoelens en emoties op. Anders dan zijn schilderijen, die de kunstenaar zorgvuldig opbouwde en lange tijd aan werkte, zijn de tekeningen snel en vluchtig.

Foto: Nico Naeff, 1952
Foto: Nico Naeff, 1952
Foto: Mart Boudestein, 2017
Foto: Mart Boudestein, 2017

Dagboeken

Gedurende zijn leven houdt Co Westerik dagboeken bij. Deze onthullen zijn nauwgezette aard en zijn toewijding aan het gedetailleerd documenteren van zijn eigen leven. Deze dagboeken, negen in totaal,  zijn hier voor het eerst te zien. Ze zijn de stille getuigen van zijn creatieve proces, van zijn ‘technische experimenten’ en verfrecepten. Ze nemen ons mee in zijn wikken en wegen op zoek naar onderwerpen en ideale composities, en ook in zijn verwoede experiment met verschillende media. Door deze ontwikkeling in taal en beeld te documenteren, leren we zijn visie van dichtbij kennen en wordt duidelijk hoe groot zijn toewijding is aan de verbeelding van de menselijke vorm. De dagboeken geven een bijzonder inzicht in de dagelijkse hoogte- en dieptepunten van deze buitengewone persoonlijkheid.