:host { --enviso-primary-color: #00BAFF; --enviso-secondary-color: #00BAFF; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
t/m 05 oktober 2008

Borders

Museum Boijmans Van Beuningen presenteerde de tentoonstelling 'Borders' met installaties van veertien hedendaagse kunstenaars met een verwante thematiek: de onlosmakelijke verstrengeling van natuur met cultuur en kunst. De tentoonstelling was al eerder te zien in het museum tijdens het Festival de Wereld van Witte de With. Tijdens de seizoensopening is de tentoonstelling heropend en was deze te zien tot en met 5 oktober 2008.

'Borders' toonde met twaalf werken hoe uiting kan worden gegeven aan de beleving van natuur in een stedelijke context, of andersom, aan de ervaring van het kunstmatige in een natuurlijke omgeving. In onze gedomesticeerde wereld, waarbij er van ongerepte natuur nog nauwelijks sprake kan zijn, is de grens tussen natuur en cultuur een grijs gebied. Imiteert kunst de natuur of wordt natuur door de kunst beïnvloedt? In de laboratoriumachtige presentatie werden  audiovisuele bijdragen, performances, fotografie, schilderkunst en sculptuur van veertien hedendaagse kunstenaars op organische wijze met elkaar versmolten.

Twaalf installaties

Veertien kunstenaars tonen hun werk, waaronder een culturele constructie, een door de mens geschapen Vivarium van Roderick van Hietbrink. In zijn installatie wordt gecultiveerde natuur via het ambivalente dagelijkse leven van een jonge vrouwelijke botanicus op intrigerende wijze in verband gebracht met de verstedelijking van Sydney en de omliggende overweldigende natuur. 
Frank Bruggeman reanimeert in Natureobject #1 dode inheemse natuur door deze uiterst zorgvuldig te ensceneren als een levendig contrast met het kunstmatige en een bevreemdend exotisme. 
De video Pagasus Dance van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo komt de complexe relatie tussen het kunstmatige en het natuurlijke letterlijk tot een climax. In de choreografie van twee elkaar het hof makende bluswagens is alles mooi. Het is moeilijk te beoordelen of dit komt door de ontroerende schoonheid van de Maasvlakte met zijn ritmisch voorbij varende containerschepen of door de natuurlijke gloed van het prachtige zomerse strijklicht. 
Ook in de sculpturale beelden van Bart Gorter wordt het grensgebied tussen natuur en kunst verkend. In Schaap geeft hij de oude lammycoat van zijn moeder haar natuurlijke vorm terug, terwijl Ketting handgevormde schakels van aardewerk natuur en cultuur op broze wijze met elkaar verbindt.

Speciale ingang

De tentoonstelling werd samengesteld door Frank Bruggeman (kunstenaar en beschouwer) en Ernst van der Hoeven (EVDH, studio for the urban landscape) in samenwerking met Annemartine van Kesteren, stadsconservator van de stadsredactie van Museum Boijmans Van Beuningen. Borders vindt plaats in de Serrazaal van het museum. Deze zaal is tijdens het festival voor het publiek direct toegankelijk via een speciale aan de straat grenzende ingang. De tentoonstelling Borders is te zien tijdens festival De Wereld van Witte de With en in de openingsweek van het hernieuwde entreegebied (27 september – 5 oktober 2008). Het werk van de hedendaagse Japanse kunstenares Yayoi Kusama in de tentoonstelling Mirrored Years is tevens te zien tijdens het festival

Deelnemende kunstenaars

Joost Benthem (Roermond, 1978) 
Alexandra Bircken (Keulen, 1967) 
Frank Bruggeman (Noordoostpolder,1966) 
Krijn Christiaansen (Tilburg,1978) 
Erwin Driessens (Wessem,1963) 
Daan van Golden (Rotterdam,1936) 
Bart Gorter (Hoogkerk,1963) 
Roderick Hietbrink (Gorssel,1975) 
Arnoud Holleman (Haarlem,1964) 
Gina Kranendonk (Rotterdam, 1965) 
Cathelijne Montens (Waalwijk,1978) 
Fernando Sánchez Castillo (Madrid,1970) 
Hidde van Schie (Rotterdam, 1978) 
Maria Verstappen (Someren,1964)