Previous Next Facebook Instagram Twitter Back to top
t/m 21 januari 2018

Academy of Tal R

Dit najaar is het indrukwekkende oeuvre van de Deense kunstenaar Tal R te zien in de grote tentoonstellingszalen van Museum Boijmans Van Beuningen. Tal R staat bekend als een van de meest actieve en productieve kunstenaars van deze tijd. Door zijn energieke stijl wordt hij gezien als een waar ‘schilderbeest’. Zijn inspiratiebronnen zijn zeer uiteenlopend. Tal R put ook uit stijlen van andere kunstenaars zoals, Picasso, Dumas en Picabia. Omgekeerd is het werk van Tal R internationaal voor vele hedendaagse kunstenaars een referentiepunt. 'Academy of Tal R' is de eerste grote overzichtstentoonstelling van de multidisciplinaire kunstenaar Tal R.

De creatieve kracht van Tal R (Tel Aviv, 1967) is overvloedig, mateloos en onuitputtelijk: alles in zijn omgeving transformeert hij tot kunst. Zijn werk oogt wild en vitaal, met een bewust speelse, bijna absurdistische toon. Tal R combineert vrijelijk technieken en materialen; hij schildert, tekent, maakt collages, sculpturen en meubels. Tal R is een scherpe waarnemer die zijn inspiratie haalt uit wat er speelt in de wereld, maar ook uit zijn persoonlijke belevingswereld. In Scandinavië plaatst men zijn werk, dat aansluit bij de Noord-Europese traditie, in het rijtje van kunstenaars als Munch, Jorn en Baselitz.

'Academy of Tal R' is met enkele honderden werken uit 20 jaar tijd de meest omvangrijke tentoonstelling van de multidisciplinaire kunstenaar tot nu toe. Museum Boijmans Van Beuningen toont indrukwekkende stukken waaronder het imposante 'Deaf Institute', ruim 40 sculpturen en het gigantische 'House of Prince' (2003-2005) dat uit zo’n 200 kleinere werken bestaat. En deel van de werken komt uit de collectie van particuliere verzamelaars en is zelden te zien.

De titel 'Academy of Tal R' moet worden opgevat als een humoristisch bedoelde provocatie, want het werk van Tal R oogt altijd autonoom, grenzeloos en onacademisch. Met een zintuiglijke enscenering, nodigt Museum Boijmans Van Beuningen de bezoekers uit, om regelrecht in de unieke en meeslepende wereld van Tal R te stappen.

'Deze tentoonstelling van Tal R's tomeloze productiviteit en energie - die nu naar Museum Boijmans Van Beuningen komt - geeft een goed beeld van zijn beeldhonger, zijn inspiratie en zijn veelzijdigheid. De tentoonstelling haalt bovendien een meer onderbewuste en zoekende kant van zijn werk naar voren.'

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen

Over Tal R

De expositie laat zien dat Tal R een geboren verhalenverteller is met een scherp oog voor de samenleving. Tal R studeerde eind jaren 1990 aan 'Det Kongelige Danske Kunstakademie' in Kopenhagen. Zijn artistieke ideeën worden gevormd door goed te bestuderen hoe mensen zich gedragen, veel van zijn inspiratie put hij uit boeken en muziek. Zijn verhalen geven blijk van maatschappelijke betrokkenheid.

Tal R haalt zijn inspiratie uit de hoge en de lage cultuur en ontleent daaraan een breed scala aan figuratieve en abstracte beelden. Hij omschrijft zijn aanpak vaak met het woord 'kolbojnik', Hebreeuws voor 'restjes'. Naast elkaar gezien vormen de werken van Tal R een academie van stijlen en waarnemingen die spelen met de poreuze grens tussen kunst en leven. Zijn meer recente schilderijen tonen een ontwikkeling van zijn methodologie. Tegenover verzadigde kleuren plaatst hij schaduwtinten; zijn zinderende, feestelijke scènes zijn claustrofobisch en tegelijkertijd labyrinthisch. Zijn onderwerpen laten zich eenvoudig beschrijven, maar hun betekenis is net als in dromen raadselachtig.

Van jongs af aan was tekenen voor Tal R. van essentieel belang: "Voor mij was tekenen hetzelfde als 's nachts dromen: je kunt niet besluiten waarover je zult dromen, je droomt over wat je nodig hebt."

'Voor mij was tekenen hetzelfde als 's nachts dromen: je kunt niet besluiten waarover je zult dromen, je droomt over wat je nodig hebt.'

Tal R

Internationaal toptalent

Tal R is een beroemdheid in Scandinavië en zijn werk wordt internationaal verzameld. Hij exposeerde maar een keer eerder in ons land en is bij het grote Nederlandse publiek nog onbekend. Museum Boijmans Van Beuningen houdt de vinger aan de pols van de internationale kunstwereld en pakt regelmatig uit met een grote presentatie van een internationaal toptalent. Voorgaande jaren waren dat Fischli&Weiss (2003/2004), Urs Fischer (2006), Yayoi Kusama (2008), Pipilotti Rist (2009), Olafur Eliasson (2005, 2010, 2016), Carsten Höller (2010), Paul Noble (2014)  en Ugo Rondinone (2016). Met dit retrospectief van het werk van Tal R, voegt het museum een nieuwe naam toe aan dit rijtje.

In december verschijnt een catalogus met daarin 2 essays en beeldverslag van de tentoonstelling 'Academy of Tal R' zoals deze te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Benieuwd geworden? Bekijk hier een video over het werk van Tal R.

Biografie Tal R

Tal R (geb. Tel Aviv 1967) woont en werkt in Kopenhagen. Voorgaande tentoonstellingen: ARoS Aarhus Kunstmuseum, Aarhus, Denemarken (2013 - 2014); Pinakothek der Moderne, Munchen(2013); Galerie im Taxispalais, Innsbruck, Oostenrijk, Travelling to Kunsthalle Düsseldorf (beide 2013); Museu Brasileiro da Escultura, São Paulo (2012); Museum Kunstpalast, Düsseldorf (2012); Kunstverein Augsburg-Holbeinhaus, Augsburg, Duitsland (2011); Der Kunstverein, Hamburg (2011); Magasin III Museum & Foundation for Contemporary Art, Stockholm (2009); Kunsthalle Tübingen, Tübingen (2009); Bonnefanten Museum, Maastricht (2008); Camden Arts Centre, London (2008); Louisiana Museum of Modern Art, Denemarken (2007); and Kunsthalle Mannheim (2007). Tal was als gastdocent verbonden aan de Kunstakademie Düsseldorf van 2005 tot 2014.

Academy of Tal R

Academy of Tal R

Louisiana Museum of Modern Art publiceerde een full colour catalogus van zo'n 225 pagina's over het werk van Tal R en de tentoonstelling zoals deze te zien was in hun museum in Humlebæk, Denemarken. Deze catalogus is vanaf 14 oktober verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Boijmans Van Beuningen.

€ 39,95

Met dank aan

'Academy of Tal R' is tot stand gekomen in samenwerking met Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk, Denemarken.

Met dank aan: Mondriaan Fonds en Danish Arts Foundation