:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
24 January 2019

Viktor&Rolf jurk aangekocht voor Boijmans

Han Nefkens heeft op de Paris Fashion Week een bijzondere jurk aangekocht van modehuis Viktor & Rolf. De mecenas heeft maakte bekend dat hij het werk, genaamd ‘I Want a Better World’, schenkt aan Museum Boijmans Van Beuningen.

De jurk is onderdeel van de haute couture lente/zomercollectie voor 2019. Met deze collectie onderzoeken Viktor&Rolf de expressieve kracht van kleding. Museumdirecteur Sjarel Ex noemt het geschenk “Een prachtige jurk, die zowel de kwetsbaarheid als de kracht van de menselijke conditie toont”.

“Toen ik deze jurk zag wist ik meteen dat dit iconische werk past bij de drieëntwintig andere ontwerpen van Viktor&Rolf die ik de afgelopen jaren aan het museum heb geschonken. De museale uitstraling, het originele concept en de vakkundige uitvoering spraken mij aan, maar ik was ook geraakt door het statement ‘I Want a Better World,”

Mecenas Han Nefkens

Haute couture lente/zomercollectie 2019. Credit: Viktor & Rolf
Haute couture lente/zomercollectie 2019. Credit: Viktor & Rolf

Schenking

Voor het initiatief H+F Fashion on the Edge schonk Nefkens al eerder Viktor&Rolf werken aan het museum in Rotterdam, bijvoorbeeld de beroemde ‘Coral Dress’ van ‘Cutting Edge Couture’ collectie uit 2010, ‘The DREAM ON’-jas uit de NO collectie van winter 2008/09, of de drie ‘Van Gogh Girls’ uit de haute couture zomercollectie van 2015. Het merendeel van deze bijzondere kledingstukken werden door Museum Boijmans Van Beuningen in 2018 nog uitgeleend aan buur-museum Kunsthal voor een succesvolle overzichtstentoonstelling van het wereldberoemde Nederlandse ontwerpersduo. Hoewel de geschonken Viktor&Rolf werken momenteel niet tentoongesteld worden, zijn de stukken in 2021 te zien in Depot Boijmans Van Beuningen, dat dan de deuren opent.

Eerdere schenkingen van Viktor & Rolf: de drie 'Van Gogh Girls' uit de haute couture zomercollectie van 2015. Credit: Viktor & Rolf.
Eerdere schenkingen van Viktor & Rolf: de drie 'Van Gogh Girls' uit de haute couture zomercollectie van 2015. Credit: Viktor & Rolf.

Surrealistische schoonheid

Dit seizoen presenteren Viktor&Rolf een groep overdreven romantische tulejurken. De jurken zijn groots maar luchtig, met transparante ruches en strikken. De kleurrijke collectie is volledig uitgevoerd in 8 kilometer tule. De silhouetten, sculpturaal en extreem, variërend van verschillende A-lijnen tot zandloper, zijn scherpzinnig expressief: elke jurk vormt de achtergrond voor een tekst die wordt uitgevoerd in lagen van uit laser gesneden tule. Deze teksten zijn voornamelijk oneliners: slogans net als onderschriften van sociale media of t-shirts voor souvenirs. De nevenschikking van deze schijnbaar niet-gerelateerde elementen resulteren in een typische Viktor&Rolf-expressie van surrealistisch schoonheid.

H+F Collection

In 2000 begon Han Nefkens met het verzamelen van hedendaagse kunst die hij onderbracht in de H+F Collection, een collectie verspreid over verschillende musea, genoemd naar Han en zijn Mexicaanse partner Felipe. Sindsdien is hij niet alleen actief als verzamelaar, maar ook als bevlogen initiator van kunstprojecten in musea en kunstinstellingen. Met steun van Han Nefkens werden de afgelopen jaren in Museum Boijmans Van Beuningen verschillende tentoonstellingen, interventies, kunstopdrachten en collectie-uitbreidingen mogelijk gemaakt. Zo is in 2005 de aankoop van de enorme installatie 'Notion motion' van IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson mede mogelijk gemaakt door Han Nefkens en is de permanente video-installatie ‘Laat je haar neer’ van Pipilotti Rist gerealiseerd in opdracht van het H+F Mecenaat. In 2011 wijdde Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling aan hem: ’Han Nefkens – 10 jaar mecenas’.